Христо Христов е спортист на годината за трети път

Щангистът Христо Христов бе определин за Спортист №1 на Варна за 2022 г. Тежкоатлетът на СК „Титан“ стана европейски шампион по вдигане на тежести за мъже. Негов личен треньор е Живко Николов. За Христов това е трето отличие за спортист на годината в родния си град.

Христов имаше и деветима подгласници, които също получиха отличия. Те бяха обявени по азбучен ред от организаторите на анкетата: Богомил Костов (карате киокушин, клуб Ичи Геки, треньор Емил Костов), Божидар Златанов (спортна гимнастика, Интеркомгруп Черноморски юнак, Сергей Стоянов), Борис Начев (волейбол, Черно море, Пламен Христов), Далия Пенкова (артистично плуване, Аква спорт, Галина Георгиева), Денис Демиров (класическа борба, Локомотив-93, Светлозар Стоянов), Пьотр Нестеров (тенис на корт, ТК Черно море–Елит, Кристиан Илиев), Радослав Стойчев (модерен петобой, Черно море`69, Живко Чавдаров).

За отбор на годината в индивидуалните спортове победител е гимнастическият спортен клуб Интеркомгруп-Черноморски юнак, който през 2022 г. се поздрави с общо 30 златни, 28 сребърни и 31 бронзови медала.

В категория „отбор на годината в колективните спортове“ №1 е клуб по плувни спортове Варна, който е държавен шампион при 17-, 19-годишните и мъжете, както и носител на Купата на България.

Наградата „Спортен дух“ за спортист с увреждания отиде при Ваньо Биячев от СКИ „АРМ СТРОНГ“. Той е състезател по канадска борба и има куп титли и медали на световни, европейски и републикански първенства.

В категория „Спортист ветеран“ отличието е за Йордан Йорданов, който е роден 1945 г. Той се състезава в категория М75+, спорт – лека атлетика.

Спортният журналист Румен Генов от Радио Варна бе удостоен с наградата за принос към популяризирането и отразяването на спортните прояви на Община Варна за 2022 г.