Хорът на момчетата и младежите чества юбилей

 

 

Хорът на варненските момчета и младежи чества своя 50-годишен юбилей с тържествен концерт на 30 юни в Държавната опера във Варна. Събитието е част от съпътстващата програма, в рамките на Международния музикален фестивал ‘‘Варненско лято“. Под диригентството на Дарина Кроснева хорът представи разнообразен репертоар с произведения от различни стилове и жанрове.

Хорът на варненските момчета и младежи е създаден през 1969 г. от проф.Марин Чонев (1932-2012) – дългогодишен  главен диригент, с изключителни заслуги за развитието на момчешкото пеене у нас и авторитетното място, което съставът заема на престижните музикални форуми в България и по света. Диригент на хора в продължение на 40 години  е Дарина Кроснева, която работи в творческо сътрудничество със Светлана Панайотова -пианист на хора от 2012 година.

През своята 50-годишна история момчетата и младежите са носители на много награди от международни конкурси, почетни дипломи и отличия от престижни  фестивали в България, Европа и САЩ. Осъществил е концертни турнета в Полша, Германия, Гърция, Франция, Швейцария, Белгия, Австрия, Люксембург, Италия, САЩ. През 2015 година Хорът на варненските момчета и младежи бе удостоен с ‘‘Награда Варна‘‘ за ярки постижения в областта на хоровото изкуство. През 2019 година получи и Голямата „Награда Варна‘‘ за значими творчески постижения и по случай 50-годишния юбилей.

През всичките тези години през Хора са преминали повече от 3000 момчета, получили уникално естетическо възпитание и съхранили за цял живот в сърцата си обичта към песента и висшето докосване до трудното, но прекрасно хорово изкуство.