Хората от малкия и среден бизнес поискаха ниско ДДС за храните

 

Пряко засегнати от Наредба Н-18 и неуредиците в нея излязоха на протест пред общината във Варна в последната сряда на януари. Демонстрацията тук се проведе паралелно с подобна пред парламента в София. Въпреки че ден по-рано след спешни консултации с финансовия министър беше взето решение въвеждането на спорната наредба да се отложи с половин година, недоволните все пак се събраха и скандираха „Оставка!“

На протеста беше заявено, че отлагането на наредбата не удовлетворява търговците и съдържателите на заведения, които определят новите правила като убийствени за малкия бизнес. Искането е за нейната отмяна.

Друго основно искане на протестиращите е намаляването на ДДС върху храните на 9%. От Сдружението на заведенията в България разкриха, че на споменатата среща с недоволните финансовият министър Горанов категорично е заявил, „че това е невъзможно да се случи, докато той е министър“.

„Ние се съгласихме да РАЗМЕНИМ утрешния ни протест, срещу 6 месечно отлагане и доработване на спорните текстове в Н18. Толкова можахме – толкова направихме!“, коментираха организаторите на протестната акция.

Въпреки постигната „размяна“, над 200 души се събраха във Варна. Недоволните заявиха, че не става въпрос само за този проблем, а и за много други. Те изразиха съпричастност с гражданите на Перник и на другите места в страната, които са на воден режим. „Като си легнат децата вечер, в центъра на Варна се носи миризма. Тя не е на дърва и въглища, а на изгорен боклук!“, заяви един от ораторите на протеста.

След като скандираха пред сградата на местната власт, недоволните се преместиха пред сградата на НАП. Протестът беше един от най-масовите в града ни от доста време насам.