Хилядолетният чинар в „Аспарухово“ е кандидат за Дърво на годината

Най-старото дърво на Варна – чинарът в „Аспарухово“, който е на над 1000 години, се бори за титлата „Дърво на годината“ в конкурса „Дърво с корен 2022“.  Дървото е номинирано от група четвъртокласници от ОУ „Петко Р. Славейков“, с преподавател г-жа Мария Стефанова.Това съобщи общинския информационен сайт Live.Varna.bg.

Многовековният чинар се намира в двора на бившата фабрика „Първи май”, стволът му е осем метра, а височината – 18. Хилядолетното дърво е едно от петте най-стари дървета в България. Обявено е за защитен вид през 1969 г. и е включено в регистъра на МОСВ.

Конкурсът „Дърво с корен 2022“ търси най-интересните дървета в България и тази година е посветен на климатичните промени,  част от европейската инициатива “Климат на промяната” (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността).

Тя цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят. Конкурсът „Дърво с корен 2022” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда в партньорство с „Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.

Всеки, който иска да подкрепи каузата, може да гласува до 05.12.2022 г. на сайта на инициатхивата, като след това потвърди гласа си в електронната си поща.