Харчим 111 милиона лева за издръжка на общинските служители

 

Сумата, която местната власт във Варна дава за издръжка на служителите си, е нараснала от 107 млн. на 111 млн. лв. Тази информация беше изнесена на днешното заседание на общинския съвет в морския град, на който беше приета и актуализация на местния бюджет.

Бюджетът набъбна при промяната си със 78 млн. лв., като причината е главно включването в него на средствата, получени от държавата. Така при първоначална макрорамка от 270,7 млн. лв., финансовата програма вече е на стойност 348 млн. лв., което, обективно погледнато, е рекорд. С допълнителните пари, привлечени по различни проекти, парите за инфраструктура са също 111 млн. лв., тоест – колкото и за издръжката на хората, които получават заплатите си от бюджета.

Данните бяха изнесени от Борислав Гуцанов (БСП), който поиска да бъде дадено и обяснение защо щатът постоянно се увеличава, след като вече много неща се правят по електронен път и би трябвало разходите да намаляват. Като представител на опозицията, той се противопостави и на новото увеличение на щата на администрацията в отделните райони на Варна, която беше окончателно одобрена на заседание. При него освен другите назначения беше прието да бъде назначен и четвърти зам.-кмет на район „Приморски“, който да отговаря изцяло за кв. „Виница“. Въпреки критиките, новото увеличение на броя на общинските служители беше прието от мнозинството на ГЕРБ и съюзниците им в съвета.