Финален отчет: Ремонтът на Двореца на културата и спорта струвал 13 милиона

Почти 13 милиона лева е струвал ремонтът на Двореца на културата и спорта. Това призна директорът му Минко Христов на отчетна пресконференция миналата седмица. Първоначално са били отпуснати от държавата 9 796 779 лева, а впоследствие са добавени още 2,6 милиона за ремонти.
Той призна, че когато е започнала работата, съоръжението се е намирало в окаяно състояние. Първоначалната идея била в зала „Конгресна“ да се увеличи игрището и да се ремонтират трибуните, но впоследствие се е направил цялостен ремонт. Капацитетът на залата от 2800 души е станал за 5000. Христов разкри, че в момента Дворецът разполага с може би най-модерната климатична система в България, както и с най-доброто видеонаблюдение сред спортните зали у нас.
Ремонти са направени освен на „Конгресна“, още на зали „Младост“ А, Б и В, „Хореография“, 20, на търговската част и други. В едното от спортните помещения са поставени 300 седалки, предстои да се сложат толкова на още едно. В „Конгресна“ пък ще се докарат 500 стола за игрището, които ще се вадят за концерти. Навсякъде има LED осветление, видеонаблюдение е сложено на всички входове, а предстои да се направи и нов център за управление. Таваните са текли при всеки дъжд, а сега са ремонтирани изцяло. От самите зали са изхвърлени над 5 тона елементи на боклука.
През 2015 г. Дворецът отново е на загуба, но по-малка от предходните две. През 2013 г. минусът е бил 300 хиляди лева, година след това – 250 000, а сега е бил 164 000.
238 000 лева е бил разходът за електроенергия в рамките на изминалата година, 155 000 са отишли за ремонти, а още 35 000 за покупки на дълготрайни елементи, сочи още отчетът. Средната работна заплата се е вдигнала от 537 на 691 лева.

23 - DKS 2

Търсят пари за подземен паркинг за 1000 коли

Христов, който замени Симеон Варчев през 2014 г., има амбицията Дворецът да бъде ремонтиран и отвън, а в момента се работи по старта на направата на подземен паркинг за между 800 и 1000 коли. По думите на директора за него ще са нужни 7-8 милиона лева, но ще бъде в услуга на варненци, които могат да го ползват и в почивните дни при посещенията си в Морската градина. За целта е проведена работна среща с ръководни органи от община Варна, а в края на годината може би ще бъде проведен конкурс за проектиране на новата визия.
През тази година Дворецът ще се радва на много спортни, културни и по-малко бизнес събития и изложения. Минко Христов разкри, че за първи път ще домакинства на две спортни състезания от световен мащаб и четири от европейски. Във Варна ще има световна купа по спортна гимнастика (13-15 май), европейско първенство по карате (21-22 май), Европейска лига по волейбол за мъже – група (11-12 юни) и финали (1-2 юли), финали на Световно Гран при по волейбол за жени (18-19 юни), европейско по хандбал за младежи (15-21 август), европейско по волейбол за младежи (2-11 септември) и други.
Сред големите концерти пък са концертите на Васко Василев (3 октомври), Лили Иванова (20 октомври), оркестърът на Горан Брегович (14 ноември), спектакълът на Камен Донев „За сватбите“ (5 и 6 ноември) и други. Натоварена е програмата и на Летния театър, който също е под шапката на Двореца. Той няма свободна вечер от 15 юни до 5 септември.