Фенклубове на еврограндове играха благотворително във Варна

 

Така събраха пари за Центъра за настаняване от семеен тип

Фенклубът на английския футболен тим Нюкасъл организира благотворителен турнир във Варна. Целта бе да се съберат средства за Центъра за настаняване от семеен тип в морската столица, който разполага с 8 обекта и приютява деца и юноши от най-ранна детска възраст до 18-годишни тийнейджъри. Участваха фенклубовете на много водещи отбори в Европа.
Благодарение на Община Варна организаторите използваха безплатно игрищата на Техническия университет, като по този начин се спестиха доста средства. Най-важното в случая бе, че няколко други фенклуба показаха своето желание да се включат и да подпомогнат каузата. Това са отборите на Арсенал, Борусия Дортмунд, Галатасарай, Реал Мадрид и Ювентус. Другите два отбора, които взеха участие, бяха специални сформирани състави от млади хора – бивши студенти от Медицинския университет, както и сборен отбор между Госип Бар и Песто Дринкс ООД.

29_1 (1)
На събието присъстваха много любители на играта, които също решиха да подпомогнат за каузата, като за тях имаше специално изготвена кутия за дарения, в която всеки желаещ можеше да дари сума по негов избор. Няколко варненски и софийски фирми също бяха съпричастни към отборите и дариха трицифрени суми, с които да покажат, че те също са готови да помогнат при нужда.
Отборите бяха посрещнати от няколко деца от домовете, заедно с тяхната възпитателка и представител на организацията ЦНСТ г-жа Дияна Дянкова. Те подариха на всеки един капитан ръчно направени рисунки и дадоха старт на турнира.
Осемте отбора бяха разпределени в две групи, като в първата бяха Арсенал, Борусия Д, Балета и Реал Мадрид, а в другата – Галатасарай, Нюкасъл, Песто Дринкс и Ювентус.
След много оспорвани мачове, голове и качествен футбол, към полуфиналите продължиха отборите на Балета, Борусия Д, Нюкасъл и Галатасарай.
Елиминациите бяха доста завързани и всички отбори дадоха всичко от себе си, за да продължат към финала, въпреки високите темпертатури и силното слънце. Галатасарай и Борусия Дортмунд направиха истинско зрелище и завършиха 3:3 в редовното време, а момчетата от Галата победиха чрез изпълнение на дузпи. В другия полуфинал, Нюкасъл и Балета също не отстъпиха на своите колеги и завършиха 2:2, като Балета продължи напред след изпълнение на дузпи. В мач за третото място, Нюкасъл надделя на Борусия Дортмунд.
Финалът между отборите на Галатасарай и Балета беше много завързан, като на полувремето резултатът беше 0:0. През втората част силите на Галатасарай не стигнаха и с няколко бързи гола Балета победе с 4:0 и безапелационно стигна до трофея на турнира.
Всички отбори получиха специални грамоти за своето участие, а финалистите взеха и купи.
Най-важното през този ден бе приятелското настроение и уважението сред отборите, като по този начин се доказа, че за да играеш футбол, първо трябва да имаш сърце, а след това умения.