Учителка твори шедьоври с мидени черупки

 

Виолета Гурнакова

 

Златка Божилова е дългогодишна учителка от Варна. Преподавала е в основни училища математика и физика, също инженерни дисциплини в професионалните гимназии по облекло, по автотранспорт и по сградостроене. Последно една година работи в Електротехникума. Пенсионира се и започва да твори уникално изкуство – пейзажи и натюрморти от пясък и мидени черупки.

Седмата й поредна изложба се проведе преди броени дни в Археологическия музей във Варна. „Тръгнах в един път на изкуството. Преди това обаче посетих няколко студиа, които ме подготвиха. Едното беше за фото и видео майстори. Заснемах природни катини. Правех филмчета за красивата необятна природа, за морето, след това посетих едно студио по иконопис. То ми даде възможност да опозная цветовете и нюансите.

Случайно попаднах в студиото на Анна Арабаджи Кискина, завършила в Москва, също в София – там изписвах картини с масло. Тя ми казваше, че платното трябва да бъде запълнено и че не трябва да има празно местенце. Така ме подготвиха професионалисти“, споделя Златка Божилова.  Според съпруга й, тя твори по цели нощи, а мидите се трошат в специална машина.

„Зависи от картината колко време ще отнеме изработката. Зависи и от вдъхновението. Предварително знам какво искам да изобразя. Както всяко нещо, започвам с някаква поставена цел, зависи вече дали се постига тази цел в процеса на работа. Скицирам предварително. Прави се проект. Обяснявам на ученици, които идват на изложбите ми. Останах с убеждението, че децата от Варна обичат да събират мидички и да си правят картини. Споделиха, че имат желание да работят като мен. С удоволствие бих им помогнала при желание от тяхна страна.  Това изкуство съчетава, според един художник,три изкуства – пластика, изобразително изкуство и живопис. Докато бях на последната си изложба, дама, която работи в историческия музей в Русе, спомена, че може да ме поканят и там. За мен ще бъде удоволствие да посетя и други градове. По принцип се занимавам и с пеене. Винаги, когато правя картина, слушам музика. Класическа преди всичко. Искам да покажа, че природата е велика, че е много разнообразна, че ако можем да я забележим с нашите очи, да я покажем и да запазим нещо от нея, ще бъде хубаво. Колкото се може повече да се взираме в природата и да я пазим“, гласи посланието на майсторката.