Учителка от София: Учим децата да изхвърлят разделно, а какво е това?

Детска учителка от София остана крайно възмутена от системата за събиране на отпадъците в Златни пясъци. Миглена Монева ни изпрати снимки и писмо, които поставят доста остро един сериозен проблем пред Варна – разделното събиране на боклука.

9 - Zlatni 3
На фона на общата криза с отпадъците, която продължава и след като общината пусна да работят нови фирми, това изглежда „бял кахър“. Но учителката е очевидно покъртена, защото вижда как собственият й труд да възпитава полезни навици в децата отива на вятъра. Ето какво ни написа тя:
„До преди няколко дни аз и семейството ми бяхме на почивка в Златни пясъци. Изключително голямо бе учудването ми след като забелязахме как на практика се случва разделното събиране на опаковки и хранително-течни отпадъци в курорта – напълно в разрез с добрите практики, които се опитваме да наложим и да научим децата си. Въпреки, че до хотелите има разположени съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки и течни отпадъци, във всеки един от тях се изхвърлят смесено както битови отпадъци, така и опаковки и най-вече хранителни отпадъци в торби, като битовите и хранителните отпадъци след това се събират и извозват едновременно от един и същ камион. В следствие на това безразборно изхвърляне в летните горещини се разнасят непоносими миризми и препълнените контейнери замърсяват околните пространства, което дразни изключително много туристите, особено чужденците, които не са свикнали на такива гледки. Предполагам, че община Варна, също както Софийска община, е уредила законово и документално въпроса с разделното събиране и извозване на хранително-течните отпадъци, след като има разположени отделни контейнери за това с необходимите означения по тях. Контролът, обаче, явно е нулев, за да сме свидетели на тези неприятни гледки. Нямам наблюдения каква е ситуацията в другите курорти по Черноморието, но ми е болно като гледам какво се случва в един от най-големите ни и известни курорти.
Моля Ви, обърнете внимание на случващото се в курорта Златни пясъци и вземете необходимите мерки да бъде затегнат контрола по изхвърлянето на отпадъците там“, написа г-жа Монева.