Уникално природно явление: Морето се отдръпна, никой не помни такъв отлив

Веселин Златков

Уникално природно явление можеше да се наблюдава през първите дни на миналата седмица на морския бряг във Варна. Морето се беше отдръпнало с десетки метри навътре, което е крайно необичайно. Отливите по българското крайбрежие са най-често незабележими и дори хора с много опит твърдят, че не са виждали нищо подобно досега.
Според данните на специалистите, поради малките му размери, в Черно море се образуват незначителни приливи и отливи, не повече от 3-8 cm. При буря ветровете предизвикват значително по-големи колебания на морското равнище – 10-20 cm. Явно силният вятър, който бушуваше особено интензивно в нощта между предната неделя и понеделник, е довел до този невиждан до момента отлив.


Пак бурните пориви на въздушното течение спря мнозина да видят отблизо това уникално за Варна явление. Ентусиасти, които се прехласват по красотата на морето във всички сезони, все пак има, видя наш репортер. Много скоро снимките на малките пясъчни „островчета“ изпълниха социалните мрежи в интернет. Постепенно обаче, с намаляване силата на вятъра, водите на морето започнаха да се връщат към плажа. Към края на изминалата седмица от драстичното отдръпване на водите почти нещо не беше останало да се види, освен многото снимки на професионалисти и любители.
Предстоящата късна есен, а също и зимата край брега могат да предложат още предизвикателства и необичайни гледки. Едно от вече типичните явления са силните вълни, които пък предизвикват наводняване на плажната ивица, понякога до самите пътища и алеи. През най-студените периоди на зимата не са редки и заледяванията по пясъка, които също предизвикват много любопитни погледи и снимки.