Уникални сребърни оброци гостуват в Етнографския музей

 

На 27 юли от 13.30 ч. във Варна, ул. „Панагюрище“ 22, ще се открие изложба „Вотиви“. Това са предмети с култово предназначение и се даряват като обет (от латинската дума „ex-voto”), вследствие на обещание, на вричане. Вотивите представляват фигурки на хора, на части от човешкото тяло и органи (ръце, крака, очи, сърце, бъбреци и др.), на животни, на хомоти за запрягане на животните и др. Те са произведения на златарското изкуство. Най-често са изработени от сребро или различни метални сплави.
Вотивите са израз на хилядолетните човешки надежди, молби за здраве, за рожба, за изцеление, за благополучие, за преуспяване, за здравето на животните и за плодородие. Народът ни ги нарича оброци.


Поднасянето на дарове, за да се измоли помощ от боговете, а също и като знак на благодарност за направеното за хората, е твърде древна традиция. Това е един от начините за установяване на пряк контакт с божеството. Тя е позната още от езически времена, в древния Египет, Асирия, Гърция, Рим, при етруските и траките, също в Индия, Китай и т.н. Тези обичаи за даряване са разпространени и сред християнските народи.
Според традициите на българите вотивите се поставят върху иконата на Иисус Христос, св. Богородица, на светци-покровители, залепват ги, закачват ги чрез конец, забождат ги. Поднасят ги с молба за оздравяване, както и с молба за благополучие. Смята се, че при съприкосновение с иконата, вотивът играе ролята на едно постоянно напомняне на молбата, отправена от страна на дарителя.
В каталога на изложбата са включени повече от 290 вотива, които са от фондовете на Националния етнографски музей, Националния исторически музей, регионалните исторически музеи във Варна, Бургас, Хасково, Ямбол, Шумен, Габрово, Регионалния етнографски музей – Пловдив, историческите музеи в Малко Търново, Средец, Попово и ЕМО „Етър“.
В края на 2016-а и началото на 2017-а изложбата „Вотиви“ беше експонирана в залите на Националния етнографски музей и на Националния исторически музей и беше приета с голям интерес от посетителите на музеите.
От 27 юни до 20 септември експозицията ще бъде представена във варненския Етнографски музей, където жителите и гостите на Варна ще имат удоволствието да се запознаят с голямото разнообразие от вотивни изображения – едни твърде любопитни и непознати за широката публика артефакти, но които имат своето място в българската традиционна култура.
Посетителите ще могат да изписват своите пожелания или молитви на гърба на фотоси на вотиви, които те си изберат, и да ги окачват на дървото на желанията, което ще бъде поставено в изложбата.