Ул. „Брегалница“: По-скоро паркинг, отколкото улица

Улица „Брегалница“ е малко по-специална за сегашното управление на Варна, отколкото другите пътни отсечки от същия мащаб. След като през 2013-а недоволните варненци накараха тогавашния кмет Кирил Йорданов да подаде оставка, оправянето на разбитите улици остана в ръцете на наследника му на поста, Иван Портних. Той започна именно от „Брегалница“. Днес обаче варненци се питат това улица ли е всъщност или паркинг? При това с пълно основание.
За да започне оправянето на улиците в града именно от „Брегалница“, имаше две причини.

5-bregalnica3

Първата беше постоянните оплаквания на гражданите от разбитата й настилка. Втората беше, че от Центъра за спешна медицинска помощ също настояваха улицата да се ремонтира, като се осигурят нормални условия за преминаването на линейките, които тръгват именно от тази точка към всички краища на Варна. Покрай тази необходимост дори бе изграден и нов изход, който да извежда медицинските екипи с превоза им директно към бул. „Цар Освободител“.
Днес и по „Брегалница“ и по този допълнителен маршрут има паркирани толкова много коли, че преминаването на тези участъци трябва да се прави много внимателно. За спечелване на дори и елементарно място се води истинска битка, с използването на всякакви средства и прегради.
Който живее в района знае, че на ул. „Брегалница“ се намира и Второ районно полицейско управление. Но явно никой не е особено респектиран, пък може би и част от нарушителите са  полицаи. Така или иначе, безобразното паркиране е не само под носа на полицията, а и в целия район, като ярък пример за това е почти задръстената от постоянно спрели коли съседна ул. „Битоля“. Цялата картина показва на практика, че за да има ред и спокойствие по улиците на Варна не трябва само асфалт, а и контрол.