Уволнение без причини разтърси фирма „Пазари“

Веселин Златков

Едно от най-важните общински търговски дружества във Варна се тресе от скандал, какъвто от години не е имало. Фирмата „Пазари“ ЕАД е ключова не само защото е една от малкото общински структури, които реализират печалба, но и защото управлява всички пазарни площадки и осигурява условията за препитание на огромно количество търговци, които са нейни наематели. След няколко години, в които дружеството определено върви нагоре, поддържа и модернизира непрестанно варненските пазари, успява да намери собствена ниша в търговията въпреки жестоката конкуренция с частни супер и хипермаркети и молове, беше отстранен от работа прокуристът му Владимир Михалчев. Решението за това е на новия съвет на директорите, избран (или по-точно казано – назначен) от общинския съвет, доминиран от мнозинството на ГЕРБ.
Тъй като това е на практика първото действие на борда, няма и място за съмнение, че решението за смяната на Михалчев е чисто политическо. Всъщност „смяна“ не е точната дума, защото нов прокурист на практика няма. Ръководството се поема изцяло от борда на фирмата, като за изпълнителен директор е определен Недко Радев.
Макар решението за това да е взето на 1 февруари, варненската общественост научи за тази доста важна за доста търговци промяна едва след като напрежението в общинската фирма прерасна в протест на търговци и служители. Те блокираха входа на дружеството в четвъртък с ясно и категорично искане Владимир Михалчев да бъде върнат на работа и да продължи да управлява дейността на пазарите във Варна. Те показаха, че му имат доверие, че одобряват постигнатото до момента.

4 - 5 - Pazari 5

Отстраняването – част от голямата гербаджийска „метла“

Трябва да добавим още нещо за новото ръководство на „Пазари“ ЕАД – Варна. Новият изпълнителен директор Недко Радев не се появи дори на сесията на местния парламент. По същия начин, обвита в тайнственост, остава и другият нов член на съвета на директорите – Александра Велкова. Тяхното назначаване на сесията на местния парламент през януари – без да представят концепция или поне елементарно виждане за бъдещето на дружеството, мина някак между другото. Причината беше, че тогава общинският съвет се разтресе от друг скандал – отстраняването на д-р Радослав Минков като ръководител на АГ болница.
На тази сесия ГЕРБ и съюзниците им в местната власт преподредиха бордовете на общинските фирми като цяло. Единствено лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов настоя новите ръководители в общинската икономика да излязат от анонимност поне пред съвета, който има ролята по закон на общо събрание на общинските фирми. Тогава председателят на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ) отклони това напълно основателно искане, като заяви, че официално запознанство на нови директори и общински съветници ще има, но на нарочно заседание на комисия към местния парламент. Два месеца по-късно такова заседание така и не е проведено.

Търговците се вдигнаха на бунт, който ще се пренесе пред общината

4 - 5 - Pazari 4

Опит за ликвидация и скрита приватизация на най-печелившото общинско търговско дружество – това виждат наемателите и служителите на фирма „Пазари“ във Варна в решението за отстраняването на прокуриста му Владимир Михалчев. Недоволните от  решението на борда на общинската фирма блокираха миналия четвъртък входа на централата на дружеството на Кооперативния пазар в града. Те заявиха, че смятат общинския съвет и кмета на града Иван Портних за отговорни за решението за смяната на Михалчев, който се ползва с голям авторитет сред тях.

4 - 5 - Pazari 1
„Г-н Михалчев е добър управител. Фирма „Пазари“ не е имала по-добър!“, заяви пред протестния митинг търговка на плодове и зеленчуци, която е наемател на сергия на пазара от 18 години. Събралите се на мястото демонстранти скандираха „Искаме Михалчев!“ и заявиха, че ако бордът на фирмата и общинският съвет не се съобразят с исканията им, ще спрат да плащат наемите си.
„Никой не се е грижил за нас така, никой не ни е правил подаръци за Нова година, под формата на отстъпки от наемите“, заявиха търговци от сергиите. Те подчертаха, че при управлението на досегашния прокурист фирма „Пазари“ неизменно е на печалба. Основната част от нея влиза като дивидент от работата на дружеството в общинския бюджет на Варна. „Само с  15%  от печалбата Михалчев успява да поддържа пазарите в добро състояние. Нямате представа какво беше положението преди той да направи ремонт на Кооперативния пазара, и ние, и клиентите газихме кал. Нямаме представа в какво могат да го обвинят и защо го махат“, коментираха с недоумение търговци.
Протестиращите заявиха, че ако до 21 март Владимир Михалчев не бъде възстановен като прокурист на общинското дружество, ще преместят протеста си пред община Варна. Те се заканиха, че там ще проявят гражданско неподчинение и ще блокират улици и кръстовища.