Тъжна статистика: 2600 с рак за година във Варна

 

Шесткилограмовият тумор, който лекари от Онкоболницата във Варна извадиха от корема на пациентка, вероятно е достигнал огромните си размери за около 3-4 месеца. Това коментира в интервю за „Дарик“ управителят на Онкоболницата във Варна проф. д-р Георги Кобаков.
Тежката коремна операция на 70-годишната жена бе извършена от екипа на проф. Кобаков. Туморът произхождал от тънкото черво и проникнал в него. Това била и причината за кървенето, довело пациентката до операционната маса.
„Този случай беше доста интересен. Наскоро имахме нещо подобно, но произлизаше от 12-пръстника“, обясни специалистът. Практиката на проф. Кобаков показва, че подобни случаи с тумори с такива размери не са чести. Злокачествените образувания нарастват много бързо, тъй като са богато кръвоснабдени, особено при по-млади пациентки. Има случаи, когато туморите в коремните кухини се спукват и така биват откривани.
Много често се получават локални рецидиви на мястото на премахнатия тумор. Поради тази причина хирургичната интервенция е последвана от таргетна химиотерапия. Има специфичен медикамент, който е само за такъв тип тумори, и ефектът от него е много добър, показва още опитът на професора.
Над 3000 са новооткритите случаи на рак в Онкоболницата през миналата година. Такова заболяване е открито при над 2600 пациенти от Варна и при над 500 от Добрич. Най-честите случаи на рак във варненската специализирана болница са карциномите на гърдата. Всяка година общинското здравно заведение организира безплатни профилактични прегледи, които целят откриване на онкозаболявания на гърдата, простатата, стомаха, дебелото и правото черво, както и на женските гениталии.
Подобно на други лечебни заведения, и варненската Онкоболница има проблеми с неосигурени социално слаби пациенти, чието лечение минава за сметка на болницата. Такива случаи има по 130 на година, като лечението им по клинична пътека е между 800 и 2500 лева, които здравното заведение поема. Към момента общинската болница няма неразплатени задължения и има добри финансови резултати, обобщи управителят на лечебното заведение.