Туроператори очакват по-дълъг сезон по морето

 

Туристическият бранш по морето очаква по-добър и по-дълъг летен сезон от миналогодишния. Прогнозите са броят на туристите и приходите да задминат изключително добрите резултати от 2016-а, разказа в свой репортаж bTV. Туристите, които загубихме от Западна Европа през последните няколко години, сега отново се връщат у нас.


„Записванията показват, че има ръст от 15% на всички пазари, с които работим. Германският, скандинавският и английският пазар също много добре записват тази година“, коментира Нина Чамова, туроператор. „Германците се върнаха при нас. Миналата година посрещнахме доста нови туристи, които преди това са ходили в Тунис, Египет, Турция. Припознаха България, по-скоро откриха България. На много от тях им хареса“, посочи и Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.
Заради добрите очаквания от бранша ще направят опит за удължаване на сезона, като обхванат и май и октомври. „С общия наплив на туристи, които се очакват тази година, би трябвало да се повишат и заетостите в крилата на сезона“, прогнозира Емилиян Колев, управител на хотел.
Според експерти сега е моментът да се промени имиджът на морските ни курорти като дестинация за алкохолен туризъм. „Не може цялото Черноморие да бъде парти дестинация. Има си места, които са подходящи за тази цел, но е хубаво да помислим и за по-друга публика“, посочи Стоян Маринов.
Високите нива на шум в курортите ни вечер обаче засега отблъскват от България по-платежоспособните туристи. „За съжаление, държавата се опита да регулира по някакъв начин контролът на този процес, но само на хартия засега и нищо действително не се е случило“, отбеляза Емилиян Колев пред bTV.