Туристически сезон: Ще се справи ли Варна през лято 2016 в сегашния световен хаос

Виолета Гурнакова

Поне 4 основни теми бяха засегнати по време на срещата на обществения съвет по туризъм тази седмица в община Варна. Темата на заседанието беше подготовката на туристическия сезон лято 2016. Бяха обсъдени мерките за сигурност, проверките в туристическите обекти, провеждането на регатата „Тол шипс” и предстоящия Европейски туристически форум.
Тази година на първо място стоят мерките за сигурност, поради световната ситуация, свързана с терористичните атаки в момента, коментираха общинари. От полицията и пожарната в града гарантират, че са предприети редица допълнителни мерки с цел осигуряване на безпроблемен туристически сезон.

Германски полицаи ще охраняват курортите ни

Започват преговори с чуждестранни полицаи, които да охраняват нашите курортни комплекси. Това стана ясно на обществен съвет по туризъм, който се проведе в община Варна.
Най-вероятно ще бъдат командировани двама представители на немската полиция. Причината е, че се очаква по-голям брой немски туристи през летния сезон у нас.
Освен германски в охраната ще се включат и полицаи от Румъния, заради очаквания приток и от там. Това съобщи по време на заседанието зам.-директорът на Областната дирекция на МВР във Варна комисар Николай Спасов.
От страна на пожарната е осигурена нова техника. Ще има и проверки по хотелите за осигуряване на пожарна безопасност. Зам.-кметът Пейчо Пейчев гарантира, че на общинско ниво се вземат мерки във връзка с международната обстановка и терористичните ататентати в Европа.

2 - Turizum 4

Започват проверки по хотели и ресторанти във Варненско

Институциите ще проверяват хигиенните условия по хотелите и ресторантите във връзка с предстоящия туристически сезон във Варна и региона. Това стана ясно по време на заседание на Обществения съвет по туризъм в община Варна.
На първо място ще се следи с какви препарати се дезинфекцират хранителните продукти. Те не трябва да съдържат хлор, за да не попада веществото в храната, обясниха специалисти от РЗИ по време на срещата в зала „Варна“.
Също така ще се проверява дали сертификатът за категоризация е поставен на видно място. Ще се обръща специално внимание върху работата на търговци и бармани относно процентното съдържание на алкохола, който се предлага. Проблем през изминалия сезон е било разреждането на напитките, за което са били представяни най-различни оправдания. Едно от тях е, че собствениците на заведения искали да щадят клиентите и да не ги напиват бързо. Това обаче е в ущърб на правата им, коментираха от комисия за защита на потребителите.

2 - Turizum 2

25 ветрохода очакваме тази есен в регатата „Тол шипс“ във Варна

От 20 до 25 ветрохода се очаква да пристигнат във Варна за дните от 1 до 4 октомври в рамките на Международната регата „Тол шипс“. 10 от тях са от най-големия клас „А“ от типа на „Калиакра“, „Роял Хелена“ и миналогодишния „Седов“, който е най-големият ветроход в света с дължина около 108 метра. Събитието ще създаде възможност за удължаване на туристическия сезон. Това стана ясно по време на обществения съвет по туризъм в община Варна.
През 2010 и 2014 г. събитието беше посетено от общо 480 хиляди посетители на пристанището за фестивалните дни. По данни на пропускателните служби за 2010-а е имало 180 хиляди души, а през 2014-а – около 350 хиляди. На самото пристанище около 200 000 души са наблюдавали парада на ветроходите.
Регатата тази година ще стартира на 8 май от Констанца, след което маршрутът е до Сочи, Новоросийск, а Варна е последното пристанище. От 1 до 4 октомври тук ще е финалът на регатата, уточняват от общината.
През 2016-а се очаква интересът на посетителите да е още по-висок. Предлагат се допълнителни атракционни пакети, свързани с посещения на ветроходи от клас А. Всички желаещи могат да се качат на корабите. Има потвърждения от Румъния, Русия, Полша и Испания. Всички гости могат да видят и организирани събития като сватби, партита, вечери на палубите. На единия кораб ще готви самият капитан.
На 1 октомври корабите ще пристигнат, след което ще има голям концерт на пристанището. Ще има атракции и детски кътове. Парадът на екипажите на 2 октомври от 16 часа ще е едно от най-атрактивните събития. Тогава всички гостуващи моряци ще минат по трасе от пристанището до ФКЦ.
Последния ден, на 4 октомври, ще е парадът на ветрилата, където всички гостуващи кораби ще разперят платната пред очите на граждани и гости на града. Събитието ще подкрепи титлата на Варна – Европейска младежка столица през 2017 година.

2 - Turizum 1

Варна домакинства на Европейски туристически форум

Международен форум на европейския туристически бранш ще се проведе в началото на юни в курортните комплекси край Варна – 7 и 8 юни на Златни пясъци. Той е традиционен, провежда се на 9 години. Страни, които са били домакини, са Гърция, Испания, Турция. Традиционно участват 16 държави.
Като домакини ние ще имаме възможност да представим държавата, продукта си, на около 150 европейски туроператорски компании и хотелски вериги.
Ще участват висшият мениджмънт и собствениците. По този начин ще привлечем във Варна повече потенциални партньори и ще покажем града и курортите на хората, от които зависи какви дестинации ще бъдат развивани през следващите години.
Очаква се да се представят възможности за културен и исторически туризъм. Ще бъде представена и регатата „Тол шипс”. Така ще се осъществи пряк контакт с двигателите в туризма. Очаква се да се получат съвместни контакти.
Освен бизнес частта ще се работи и по посока увеличаване капацитета на летателните програми с участието на летище Варна. Гостите ще видят града с културните обекти в него. 90% от посетителите ще видят за пръв път България, и по-конкретно Варна. Така те ще добият лични впечатления от България. Ще има и изнесени събития в самия град. В рамките на форума може да бъде представен и спектакълът „Легенди за Аладжа манастир”.