Три министерства проверяват плажовете и пречиствателните станции

 

България има чисто море и всички усилия са насочени страната ни да се нареди на едно от първите места по чистота на водата. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на съвместната инспекция на пречиствателна станция „Аксаково“ в село Тополи община Варна с министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Това беше първата от поредицата съвместни проверки между двете ведомства. Двамата министри извършиха поредица от проверки на пречиствателни станции по Черноморието. В някои от тях се включиха областният управител на Варна Стоян Пасев и кметът на Община Варна Иван Портних.
От думите на министър Ангелкова стана ясно, че по време на инспекциите ще бъдат взимани проби от представители на РЗИ, за да се следи за чистота на водата. „Ще имаме мобилни екипи съвместно с колегите от МОСВ, за да следим всеки един сигнал“, каза още Николина Ангелкова. Тя подчерта, че приоритет има кк Златния пясъци и през септември ще стартира реконструкцията на пречиствателната станция там.
По отношение на проверките на морските плажове, министър Николина Ангелкова каза, че най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и се издават съответните предписания. Стана ясно още, че проверките и премахването на незаконните обекти ще продължи. В регион Варна също е стартирала такава проверка. Продължаваме проверките и премахването на незаконните обекти по Черноморието.
Министър Ангелкова заяви, че благодарение на премиера и целия Министерски съвет туризмът е определен за национален приоритет. В тази връзка тя коментира, че очакваният ръст на чуждестранни туристи през този летен сезон е 7% спрямо лятото на 2016 г.