Триста студенти от над 15 държави се включиха в международен фестивал „Друзья, прекрасен наш союз“ – СОК „Камчия“

От 19 до 24 септември 2016 г. в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» се проведе V Европейски студентски фестивал «Друзья, прекрасен наш союз. За втора поредна година „Камчия“ посреща студенти от най-реномираните университети на Европа, които изучават руски език. В престижното събитие ще участват отбори от Унгария, Германия, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Турция, Чехия и др. България ще бъде представена от ВСУ „Черноризец Храбър“, ВТУ „Паисий Хилендарски“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, СУ „Климент Охридски“, УНСС, УНИБИТ, НБУ.
Във фестивала участвха повече от 300 студенти от 30 университета. Младите хора имаха възможност да общуват на жив руски език, да почувстват руската литература, изкуство и култура. Те показаха своите знания и таланти, ще намерят нови приятели. Празникът на знанието и младостта в „Камчия“ бе и място за културен обмен и популяризиране на страните, градовете и университетите. Специален гост на фестивала бе изпълнителният директор на Фонд „Русский мир“ Владимир Кочин.

24k-1
В отборите са включени студенти, които владеят руски език поне на ниво В1 и са на възраст от 18 до 27 години. Те участват в различни конкурси, които се оценяват от международно жури. Темата на фестивала през тази година е посветена на руското кино.
„Това е фестивал, който се провежда за последна пета година като първо е проведен в Крапец, след това във Варшава, Белград и вече втора поредна година в СОК „Камчия“. Това е възможно за общуване както между младите хора, така и между преподавателите. Форумът вдига нивото на обучение по руски език и е доказателство, че това е международен език, признат от ООН. През следващите години форматът на фестивала ще се променя и един ден той ще стане всемирен“, коментира изпълнителния директор на Фонд „Русский мир“ Владимир Кочин.
В програмата са включени поетични и музикални вечери, срещи с известни хора от киното, прожекции на нови филми, екскурзии, игри, викторини и конкурси, мастер-класове по национални занаяти и българска кухня, по режисура, журналистика и кинопроизводство. Участниците получиха атрактивна и приятна морска разходка из Варненския залив. Студентите от най-престижните европейски университети приветстваха Варна на 22 септември с празнично шествие.
Университетите или техните отбори, които на финала се класират в челната тройка, получиха правото да сформират екип, който ще участва в ХIХ Световен фестивал на младежта и студентите, който ще се проведе през 2017 г. в Сочи. Участниците в конкурсите, удостоени със специалните награди на журито, са поканени в младежката секция на Х Асамблея на Фонд „Русский мир“ през ноември т.г. в Москва.