Трио артисти преобразиха галерия в „Лунната къща“

В края на миналата седмица в галерия „Буларт“ се откри концептуална изложба, жанровете в която имат доста сложни определения – сайт – специфик пърформанс, визуална поезия и обекти.
„Лунната къща“ е проект на трима артисти, които пресъздават поезия с езика на визуалните изкуства. Събира ги галерия „Буларт“. Преди 3 години след изложба на Светлозар Симеонов – Симон – варненец, който живее и твори във Франция, журналистката Искра Сотирова му подарява стихотворението „Цветята вече спят“. Дни след това заедно с фотографа Радослав Петков тримата осъществяват пърформанс в стара варненска Лунна къща, който вече не съществува. Проектът узрява с времето. Зареден е с енергията на едно приятелство от ученическите години и  окуражаван от Дора Дончева от галерия „Буларт“.
Обектите, които създава Симон, носят полъха на миналото и тъгата от него. Той обикаля антиквариати и битпазари, за да открие изчезнали от бита кутии за прибори, някогашни сватбени подаръци. Бутиков куфар за тоалет haute-couture също се оказва с нова същност. Моливни рисунки, фотографи и събирани със сантимент цветя са част от колекцията „Лунната къща“, основана на стихотворения на Искра Сотирова.

16 - Art 2
Светлозар Симеонов – Симон е завършил култовата френска гимназия във Варна. Изучава история на изкуствата, визуални изкуства и нови медии в университета Марк Блох в Страсбург. От края на 90-те години живее, преподава и твори в Париж и Страсбург. С Радослав Петков се познават именно от френската гимназия, където правят първи опити в съвременното изкуство във фотоклуба на Краси Божинов. Радослав Петков е дългогодишен фоторепортер, а понастоящем компютърен специалист.
Искра Сотирова дебютира в поезията на 10-годишна възраст с награди от национални конкурси. Завършва журналистика в Софийския университет и 22 години работи като репортер на културни теми в БНТ, радио „Канал Ком“, вестник „24 часа“. Носител на Награда Варна за журналистика за култура, награди „Златна маска“ на Варненския театър, на галериите „Буларт“, „Кавалет“, къща-музей „Георги Велчев“. Преводач, автор на документални филми, куратор и съавтор в артпроекти.