Трима варненци се включват в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

 

 

Близначките Ваня и Таня Иванови (лека атлетика), и Велико Великов (конна езда) ще представят Варна на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби (Обединени арабски емирства) през март. Те са част от 18-те атлети с интелектуални затруднения, които България изпраща на игрите. Тримата спортисти получиха от кмета Иван Портних българския флаг и знамето на Варна – Европейски град на спорта. На тържеството за изпращане на състезателите присъстваха треньорите им Петя Георгиева и Веско Петров, директорът на дирекция „Спорт“ към Община Варна Кристиян Димитров, представители на Сдружението за подкрепа на лица с умствени затруднения и младежи и Дневен център „Ривиера“.

„С голямо вълнение изпращаме нашите спортисти, които за пореден път ще представят Варна и България на Световните летни олимпийски игри на Спешъл Олимпикс! Помня хубавите емоции преди 4 години, когато посрещнахме тези млади хора след блестящото им участие на олимпиадата през 2015 г. – върнаха се с 5 златни и един сребърен медал! В годината, когато Варна е Европейски град на спорта, съм горд, че нашият град отново ще има свои представители на олимпиадата! Благодаря на състезателите и  на техните треньори за всеотдайния труд и воля за победа. Продължавайте все така да ни радвате, да бъдете пример и вдъхновение за нас! Желая на всички здраве и много успехи“, заяви кметът Иван Портних. „Отидете до Абу Даби, за да прославите Варна, която Ви обича! България ще очаква Вашите високи спортни успехи“, обърна се към спортистите Таня Момчева, председател на Сдружението за подкрепа на лица с умствени затруднения. „Благодаря на всички за топлото изпращане. Аз ще положа всички усилия, за да се върна с медали“, каза Велико. Много успехи и отличия си пожелаха и Таня и Ваня.

В Световните летни игри на Спешъл Олимпикс ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 24 спорта, над 2500 треньори от повече от 170 национални. Очакват се делегации с над 3000 официални гости, 20 000 доброволци и близо 500 000 зрители по трибуните. България получи квота от 18 атлети с интелектуални затруднения в спортовете – лека атлетика (2 жени и 2 мъже), бадминтон (1 жена и 1 мъж), плуване (1 жена и 1 мъж), боче (1 жена и 1 мъж), вдигане на тежести (1 мъж и 1 жена), тенис на корт (1 жена и 1 мъж) и конна езда (2 жени и 2 мъже). Освен от Варна, останалите участници са от София, Банско, Ихтиман, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Смолян, Бургас, Добрич.