Треньорът по вдигане на тежести Живко Николов : Пикът в кариерата на братя Христови ще е през 2024 година

 

Баткото Христо дебютира на европейско първенство за мъже

Стефчо се цели в първа титла на Стария континент при подрастващите

Те са братя в тийнейджърска възраст, но вече покоряват върхове в един от най-титулуваните спортове за България – вдигане на тежести.

Сочат ги за богатство на спорта във Варна и негово бъдеще, за тези, които са призвани да издигат отново щангите ни на пиедистала.

Дали Христо и Стефчо Христови ще са следващите Благой Благоев и Георги Тодоров за Варна, ще разберем след години.

Засега те вървят уверено по техния път и загатват, че имат дарба и потенциал за нещо голямо при мъжете.

Едва на 17 години, Христо Христов вече е световен шампион и трикратен европейски шампион за кадети, както и втори на Младежки олимпийски игри.

Брат му – 16-годишният Стефчо Христов, по-рано този месец взе първата си голяма титла – световната за кадети в Лас Вегас.

Макар и в крехка възраст, двамата таланти на варненския клуб „Титан” вече вдигнаха високо летвата и оттук нататък за тях става по-трудно, тъй като във всяко състезание трябва да отстояват имиджа си с високи постижения и да оправдават големите очаквания към тях.

„Стъпка по стъпка ще продължим да ги развиваме в правилната посока и се надявам да им помагаме да постигат адекватни на качествата им резултати”, заяви за „Народно дело Седмицата” личният треньор на братя Христови в „Титан” Живко Николов.

Последният не е притеснен, че други клубове у нас може да отмъкнат техните перли.

„Заедно с президента на „Титан” Радостин Димитров сме направили всичко възможно да осигурим пълноценни условия за изяви на Христо и Стефчо. Получаваме и необходимото съдействие от Община Варна и Министерството на спорта, така че в България двамата братя ще продължат да вдигат само за „Титан”, убеден е Николов.

На 13 април Христо Христов ще направи дебют на голям форум за мъже – участие на европейско първенство в категория до 109 кг. в Грузия.

Живко Николов смята, че Ицо рано влиза при мъжете, но повече е притеснен за състоянието му, което не е оптимално заради здравословните проблеми през януари.

„По принцип 17-18-годишните щангисти пробиват при мъжете в по-леките категории. За по-тежките категории трябва да си навършил поне 20. В началото на годината Ицо се лекува близо месец и не е на 100 %. Затова нямам големи очаквания от него. Ако изхвърли 175 кг и тласне 210 кг, ще сме доволни”, допълни Николов.

Той уточни, че за Христо е важно да участва в шест големи първенства и международни турнири за мъже, за да печели роби точки, които ще му позволят да вземе квота за Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

През тази година Ицо ще участва на световни и европейски първенства за мъже и юноши.

Стефчо пък започна 2019-а по мечтан начин със световна титла, а в следващите месеци може да покори за първи път и европейския връх. Талантът ще се пусне на първенствата на Стария континент при юношите и кадетите.

„В момента Христо и Стефчо се намират се във възраст, в която се изграждат като щангисти. Пикът в тяхната кариера ще е през 2024 година, когато има Олимпийски игри в Париж”, прогнозира Живко Николов.