Треньорът Никола Карастоянов: Локо няма вина, че превърна първенството в препускане с един кон

 

След като стана шампион, звездата Бранимир Балчев вдига сватба

Змея и Чавдар Чернев решават до месец дали да продължат с хандбала

Хандбалният Локомотив стана шампион на България за втори пореден път и общо 10-и в историята си. До триумфа варненци стигнаха, след като спечелиха финалната серия срещу Добруджа с 2:0 победи.

Локо направи и втори дубъл поред, вдигайки титлата и Купата на България, и записа рекордна 49-а поредна победа в първенството и турнира за Купата.

В ексклузивно интервю за „Народно дело Седмицата” треньорът на шампионите Никола Карастоянов направи равносметката си за поредния успешен сезон.

Г-н Карастоянов, честита титла. Как успяхте да запазите тоталната си хегемония?

С изграден и обигран състав, и прекрасен колектив. За мен е удоволствие да тренирам толкова качествени хандбалисти, които преди всичко са и стойностни хора. Благодарение на момчетата за пореден път аз се почувствах като един специален треньор.

Разкрийте, как мотивирате вашите състезатели, след като сте с класи над останалите и те знаят, че винаги ще победят, независимо как се развива дадена среща?

Вижте, ако трябва да съм искрен, тази втора титла като треньор за мен беше по-трудна от първата. Причината е, че в някои мачове се появи отпускане и подценяване, нещо, което не искам да повтаряме занапред. Колкото и да сме по-добри от всички, моето желание беше настройката винаги да е за победа и добра игра. Невинаги успявах и въпреки че отново сме №1 у нас, ще си извадим задължително поуки относно игровото поведение, което определено не ми хареса в отделни срещи. Включително и в двете на финала.

Ще се съгласите ли, че не е добре за родния хандбал това, че отново превърнахте първенството в препускане с един кон?

Да, не е добре, че нямаме конкуренция, но и за нас не е добре, защото не се развиваме като отбор. Дори, мисля, че през този сезон направихме регрес като представяне. Ние обаче нямаме вина, че се подготвяме професионално и печелим убедително.

Бранимир Балчев ли правеше разликата със съперниците?

Не само той. Неговите голове са важни, но има много момчета, които вършат черна работа и държат защитата. Балчев е един от нашите лидери, каквито са и Иван Иванов, Чавдар Чернев, Тансер Юсню, Йордан Попов, Станислав Добрев, да не изреждам още. Силата ни е в колективната игра и отборния дух.

Балчев направи нещо изключително преди първата финалната среща с Добруджа – в навечерието й свали гипса от ръката си и излезе на терена…

Това бе една мъжка постъпка, за която мога да кажа единствено: „Шапки долу”. И в двата финални мача Бранимир игра на обезболяващи инжекции, болеше го, когато хвърляше и подаваше топката, но не се оплака.

Към него перманентно има оферти. Възможно ли е това лято да излезе в чужбина?

Не вярвам да е сега. Бранимир се жени след дни, а и доколкото зная от него, ще остане при нас и за следващия сезон.

Ще продължат ли да играят другите асове – Иван Иван-Змея и Чавдар Чернев?

Поискаха месец за размисъл, преди да ми съобщят окончателното си решение. Змея, дори и на 41 години, е незаменим. През второто полувреме на втората финална среща в Добрич той за пореден път заключи вратата, което ни позволи да се откъснем в резултата и впоследствие да стигнем до титлата. Чавдар е на 36 години, но с опита и уменията си е много важен. А и в очите му виждам онази страст, която е типична за тепърва прохождащ при мъжете хандбалист.

Една година Локо беше извън Европа. Ще се завърнете ли през септември в ЕХФ?

В близките дни ми предстоят разговори с ръководството за финансирането. Тогава ще стана ясно дали ще участваме в ЕХФ. По регламент трябва да подадем заявка за участие най-късно до края на юни.

Ако евентуално участвате, какви пари ще ви трябват за първия кръг?

10 000 – 15 000 евро, може и по-малко, ако ни се падне съперник от по-близка до България държава. Още отсега искам да уточня, че ако играем в ЕХФ, няма да продаваме домакинствата си.

Трябва ли ви селекция за Европа?

Не мисля. Моето желание е този състав, който градим повече от 3 години с наши кадри, да покаже какво ниво е достигнал и на европейското игрално поле.

Златните медалисти от Локомотив

Вратари: Михаил Пенев, Иван Иванов, Борис Цонев

Леви крила: Тансер Юсню, Димитър Грозев, Теодор Димитров

Леви гардове: Бранимир Балчев, Йордан Попов, Теодор Вангелов

Разпределители: Чавдар Чернев, Станислав Добрев

Десни крила: Теодор Добрев, Димитър Георгиев, Георги Атанасов

Десни гардове: Живко Димов, Николай Николов

Пивоти: Кирил Савов, Костадин Иванов, Лазар Лазаров, Галин Найденов

Старши треньор: Никола Карастоянов, треньор: Кирчо Василев