Треньорът Николай Добруджански: Александра започна да удря здраво преди 2 години

Световната шампионка в ММА имала грешни навици, когато дошла в залата

 Варненката получи първи предложения за професионални боеве от САЩ

Първата световна шампионка в ММА от България – варненката Александра Тончева, е имала грешни навици, когато дошла в залата. Това разкри за „Народно дело Седмицата“ нейният личен треньор Николай Добруджански.
„Алекс бе на 19 години, след като дойде при мен през 2011-а. Тъй като 12 години бе тренирала айкидо, имаше грешни навици за ММА – в движението и техниката“, върна се назад във времето Николай.
Той обаче разкри, че девойката е била със силен характер и притежавала безспорни качества за новото си предизвикателство.
„Бе упорита в тренировките и много амбициозна. Започна да работи здраво с щанга, укрепна кондиционно, постепенно подобри и техниката си. Преди две години пък, когато я пречупих и започна да удря, и то здраво, с ръце, лакти и крака, вече бях убеден, че е въпрос на време да успее. Още повече че се бе специализирала в граплинг и бразилско джу-джицо. Там също взе отличия, а някои създадени навици й помагаха в нашия спорт“, допълни Добруджански.
През миналата година Алекс става за първи път европейска шампионка в Бирмингам, а преди дни се изкачи и на световния връх в Лас Вегас. И двата й златни медала са в категория 52 кг (сламка).

30-01
„Алекс досега има 6 мача и 6 победи. Всичките й срещи са на европейско и световно, тъй като у нас няма съперничка. Подготвя се в залата ни в „Простор“ със спаринги срещу мъже“, каза още Добруджански.
Последният призна, че след световната титла Тончева е получила първи предложения за професионални боеве от САЩ, но уточни: „Засега няма да бързаме да ги приема. Поне още една година ще остане аматьорка, като целта е да дублира двете си титли. После ще видим.“
Добруджански разкри, че ако стане професионалистка, в първите си боеве Александра ще получава 3000 долара за участие и 3000 долара за победа. Впоследствие сумите скачат, ако побеждава.
„Разликата между аматьорите и професионалистите е, че аматьорите са с протектори на краката и играят три рунда по 3 минути, а при профитата няма протектори и мачовете са от три рунда по 5 минути. Ако приемем, че Алекс ще се състезава на ниво още 8-10 години, има достатъчно време, за да обогати колекцията си от титли“, смята Добруджански.
Александра е на 24 години. Завършила е ИУ, специалност „Счетоводство и контрол“, но само 2 години е работила като счетоводител. В момента, освен с ММА, е и фитнес инструктор.