Треньорът на Черно море Илиан Илиев: За всеки треньор е добре да има футболист като Георги Илиев

 

Капитанът решава в края на месеца дали остава на терена

Още 16 мача му трябват, за да подобри брадясал рекорд

Ще продължи ли Георги Илиев с футбола, или ще окачи обувките на пирона? Това е големият въпрос, който вълнува привържениците на Черно море в момента.

За „Народно дело Седмицата” 37-годишният капитан обяви, че ще вземе решение след края на сезона, който завършва на 24 май. Това означава, че в края на месеца или най-късно в първите дни на юни на „Тича” ще са наясно дали ще продължат да разчитат на най-добрия си футболист.

„Честно казано, не съм мислил по този въпрос. В мислите ми са само оставащите срещи през май. Но щом ме питате за бъдещето ми, ще ви кажа, че то ще стане ясно след разговор с треньора и ръководството след края на сезона”, заяви за „Народно дело Седмицата” Георги.

Също за нашия вестник треньорът на „моряците” Илиан Илиев отговори дипломатично, когато бе запитан дали Георги Илиев влиза в сметките му за другото първенство.

„Единственото, което мога да кажа на този етап, е, че за всеки треньор е добре да има футболист като Георги Илиев”, заяви Илиан Илиев.

В момента Георги Илиев е с 439 мача и 82 гола в Първа лига. Той само на 15 мача от рекорда по изиграни мачове в елита на Марин Бакалов – 454. Простата аритметика сочи, че ако Жоро продължи да играе, ще подобри брадясалото постижение през есента.

Иначе за родния си клуб Жоро е записал 316 мача и 71 гола при майсторите. По изиграни срещи е четвърти след Тодор Марев – 422, Стефан Богомилов – 353, и Димитър Боснов – 343, а по вкарани голове – втори, след Стефан Богомилов, който има 162.

„Четвъртото място остава наша цел, макар че вече не е толкова сладко. Ние искаме да затвърдим добрите впечатления, които оставяме тази пролет, и затова ще гоним максимума във всеки един от оставащите 4 мача. Лично за мен ще е по-добре да съм четвърти, отколкото шести”, каза още Георги Илиев относно целите на тима до края на сезона.

Черно море гостува на Левски на 12 май, приема Ботев и Берое, съответно на 18 и 21 май и завършва първенството срещу Лудогорец на 24 май в Разград.

 

Феновете: Жоре, остани поне още година

Феновете на Черно море искат техният любимец Георги Илиев да остане на терена поне още една година. Това заяви за „Народно дело Седмицата”  шефът на Националния фенклуб на „моряците” Иван Михайлов.

„Черно море няма да е същият без Георги. Моето желание, както и това на членовете на фенклуба и на агитката, а и мисля на всички черноморци, е Жоро да остане на терена поне още година. За да продължим да му се радваме и да го аплодираме горещо”, каза Михайлов.

Той уточни, че в случая годините на Илиев нямат значение с оглед на това какво показва на терена.

„Не е нужно да си футболен специалист, за да видиш, че Георги е човек отбор, лидер и обединителна фигура. Той с еднаква лекота прави играта, решава мачове и изработва голове. На този етап не мога да си представя Черно море без него. Затова нашият апел е: „Жоро, остани и за другия сезон”, каза още Михайлов.

Последният разкри, че в близките дни ще се срещне с Георги Илиев и ще проведе разговор относно бъдещето му.

„Той никога не е крил от нас какво мисли по този въпрос. Това, което ми каза за последно, ме прави оптимист, но не е коректно да го изнасям в пресата. Скоро ще разбера дали е на същото мнение”, завърши Михайлов.

 

Легендата: Напомних на Георги за Стенли Матюс

Трогателна среща на бензиностанция във Варна е имал легендата на Черно море – Иван Василев, с Георги Илиев.

 

Както е известно, бившият десен бек Василев е част от славния тим на „моряците”, който финишира четвърти през сезон 1968/1969 в „А” група, сега Първа лига. Това е второто най-добро класиране на клуба при майсторите.

Георги Илиев пък завърши трети с Черно море през 2009 година – изравнено най-добро клубно класиране в елита.

„Видяхме се с Георги, докато зареждахме колите си на бензиностанция във Варна. Прегърнахме се и той ми призна, че обмисля да спре с футбола след края на сезона. Казах му: Жоре, не го прави, има изключения. Чувал си за Стенли Матюс, нали? Ти си в страхотна форма, незаменим лидер, решаваш с лекота мачове. Остани на терена, за да продължим да ти се наслаждаваме”, заяви за „Народно дело Седмицата” Василев.

„Аз се радвам и съм удовлетворен, че Черно море играе добър футбол и постига добри резултати, включително и срещу водещите в България, с двама кореняк черноморци – Илиан Илиев и Георги Илиев”, допълни Василев.