Тодор Каменов: Скандалът няма да се отрази на Йосков, той е хищник пред гола

Нападателят изигра последния си мач за юношите до 19 години

Следващите 2-3 години са най-важни за развитието му като футболист

Скандал с главно действащо лице Валентин Йосков „взриви“ българския футбол преди дни. Нападателят на юношите до 19 години на България бе отстранен дисциплинарно от отбора заради оспорване на треньорско решение и няма да получава покани за другите срещи.
Дотам се стигна след разговор между Йосков и селекционера на националите Ангел Стойков, в който футболистът на Черно море поиска обяснение защо не е играл редовно в първия кръг на квалификациите за Евро 2017. В трите мача, на които България бе домакин – с Португалия (1:0), Дания (3:1) и Беларус (0:1), Вальо записа едва 30 минути като резерва – 28 срещу датчаните, срещу които асистира за третото попадение, и 8 срещу беларусите.
Нашите се класираха за елитния кръг на квалификациите през март, но за съжаление Йосков ще ги пропусне, въпреки че ден по-късно поднесе официалните си извинения на Стойков.
На практика „морякът“ вече е изиграл последния си мач за тази национална формация, защото през другото лято ще е навършил 19 години и занапред ще може да облича само екипа на младежкия национален тим.
„Народно дело Седмицата“ потърси за мнение по темата Тодор Каменов. Той познава много добре характера и обноските на Йосков, тъй като му е бил близо три години треньор в школата на Черно море – една в младшата възраст и две в старшата.

28-03 28-02

– Г-н Каменов, разбрах, че сте разговаряли с Вальо след скандала. Какво Ви призна той?
– След последния мач с Беларус е влязъл в стаята при Стойков и го е попитал защо след като му е казал, че ще разчита на него, не е играл редовно в квалификациите. Как е протекъл обаче разговорът, не мога да гадая, защото не съм бил там.

– Възможно ли е Йосков да е бил афектиран и да повишил тон, или да се е държал надменно?
– Пак ви казвам, не съм бил там, но ме съмнява да си е изтървал нервите. Защото го познавам и знам, че е тихо, възпитано и етично момче. И никога не е влизал в подобни конфликти, нито е създавал предпоставки за такива.

– А нормално ли е футболист да иска обяснение от треньор защо не играе?
– Не е, но подобни разговори има във всеки клуб и във всяка възраст. Най-нормалното нещо е наставник и играч да общуват помежду си. Друг е въпросът, че това, което си казват, трябва да остава в съблекалнята, а не да се изнася в публичното пространство.

– Защо Стойков побърза да даде гласност на случая в медиите?
– Няма как да зная. Но в момента той е в добра позиция, тъй като отборът се класира за елитния кръг и от БФС не могат да имат претенции към него. Докато Вальо е в деликатно положение защото не е сред футболистите с най-голям принос за крайния успех, нито е капитан или тартор в състава, за да му тежи думата.

– Вие сте гледали трите мача на България. Дал ли е повод Вальо на селекционера да го пренебрегне?
– Не мисля. Във втория влезе като резерва, взе участие в атаката за втория гол и изработи третия. В последната среща го извадиха да загрява още в 10-ата минута, но го пуснаха в игра чак в 82-рата. Имам поглед върху представянето на Вальо за всички национални гарнитури и мога да твърдя едно – винаги се е стремял да изпълнява това, което изискват от него треньорите. Играл е дори с болки, както беше в еврофиналите при родените през 1998-а преди две години у нас. Тогава постави България над здравословните си проблеми. Участва в трите мача и след тях се подложи на неизбежната операция на херния.

– Превъзхождат ли другите нападатели в националния Йосков?
– За тези квалификации треньорът разполагаше с 18 равностойни изпълнители. И той единствен решава кои от тях да използва, съобразявайки се с моментното им състояние, качествата на съперника и стратегията за всеки мач. Треньорът е най-близо до играчите, знае как се чувстват във всеки един момент и на кои от тях трябва да разчита.

– Йосков се извини на Стойков за постъпката си. Възможно ли е да бъде реабилитиран за елитния кръг в квалификациите?
– Не вярвам. Предвид възрастта на Вальо, мисля, че приключи с тази възраст в националния. От другото лято трябва да мисли как да впечатлява селекционера на младежкия национален отбор.

– Допускате ли, че случилото ще срине психиката на Вальо, дори и да го унищожи като футболист?
– Не мисля, че ще се стигне дотам. Това е най-лошият момент във футбола, но Вальо е мъжкар и силен психически, и съм убеден, че ще го преодолее.

– Какво да очакваме от Йосков занапред?
– На първо време да продължи да е усърден и старателен в тренировките с мъжете, и да се възползва по най-добрия начин от игровото време, което ще получава. Дори в началото да е малко. В по-глобален аспект следващите 2-3 години са най-важните за Вальо, защото са преход от юношеския към мъжкия футбол.

– Има ли качества той да е следващият №9 на Черно море?
– Има всичко необходимо, за да стане футболист. Дано този преходен период, за който ви говоря, премине по най-добрия начин за него и да започне да прави кариера, адекватна на качествата и възможностите му.

– Какво да очакват феновете на „моряците“ от Вальо, ако се развива по възходяща линия?
– Той е истински хищник пред гола. С усет за пласиране, завършващ удар с двата крака и глава. С тънък комбинативен нюх, раздвижен, обича да атакува по целия фронт на атаката и да търси дълбочината.