Това е положението!: Тротоарът до вълнолома е задръстен, паркингът до него – полупразен

 

Паркирането е един от най-големите проблеми на Варна, особено през лятото. Обикновено шофьорите недоволстват, че общината не е направила достатъчно паркинги. Това обаче е само едната страна на въпроса, другата е манталитетът на нашенския шофьор.
Типичен пример за това, че проблемите с паркирането не касаят само броя на паркоместата може да се види до вълнолома по пътя за Морска гара. Въпреки че на обществената зона на пристанището има достатъчно места, мнозина предпочитат да наблъскат по безобразен начин колите си на тротоара.


Причината е ясна – паркингът е платен, тротоарът – безплатен. На всичко отгоре, повечето шофьори, предпочитащи „безплатното“ си имат и оправдание, защото пътят, предназначен по принцип за пешеходци, е разграфен точно като коли. Дали това наистина е паркинг или не е и защо – това е поредната градска мистерия, разгадаването на която ще отнеме доста време.
Естествено, пешеходците предпочитат да вървят по самия вълнолом, или пък през отвореното пристанище. Проблем обаче има и той е за автобусите, които отиват до Морска гара. Не е тайна, че общината се надяваше с изграждането на обширен паркинг този проблем да бъде решен. Уви, само с паркоместа няма да стане, трябват и… „паяци“.