В юбилейния 20-и конкурс участваха 94 вина – 50 червени, 27 бели и 17 розе, произведени от грозде в Галата, Преслав, Боровец, Припек, Игнатиево, Бяла, Провадия, Каварна и Балчик. Осезаемо предимство сред червените имаше Мерло, от белите впечатли Совиньон блан, а розетата бяха блендове от сорта.
„В първия тур оценявахме по 100-балната система и цвета, бистротата, аромата, вкуса, послевкуса и общи впечатления. До финалния тур допуснахме най-чистите, най-характерните за съответния сорт и най-балансирани вина”, заяви членът на журито Тихомир Трифонов. Последният разкри, че осезателно се е усетила недобрата реколта за млади червени вина, представени за дегустация. „След 3-6 месеца те ще бъдат далеч по-качествени, но сега още им е рано за консумация”, уточни той.
Според регламента в конкурса участваха вина, произведени само при домашни условия – бели, розови и червени трапезни, предимно от европейски сортове грозде. Имаше и две проби от добруджански сортове, както и такива от врачански и варненски мискет и димят, които са характерни за Варненския регион.
Максималното количество на произведеното вино е до 1000 литра според Закона за виното и спиртните напитки. В конкурса не бяха допуснати вина, произведени от лица, регистрирани като винопроизводители в Националната лозаро-винарска камара.