Тихомир Тодоров е №1 на ПСК Черно море за 2016 г.

Олимпиецът Сашо Николов със специална награда!
Клубът изпрати годината с пищно тържество

Тихомир Тодоров оглави топ 10 на комплексния шампион на България по плуване и носител  на„Купа България“  за 2016 г. за всички възрасти – ПСК Черно море. Тържествената церемония, на която бе огласена десетката, се проведе в Юнашкия салон. Плувците и треньорите им бяха наградени с парични премии и ваучери.

29-6
Приветствия към състезателите отправиха председателят на ПСК Черно море – Чавдар Трифонов, и Миролюб Адамов – зам.-председател, членовете на УС – Надежда Парушева, Николай Николаев и Владислав Върбанов, главният треньор на черноморци Никола Петров и президентът на клуба по художествена гимнастика Чар-ДКС – Мария Чиприянова. Състезателите аплодираха и треньорите – Борислав Георгиев, Калоян Георгиев, Антон Гиляревский, Доротея Славкова и Меглена Николова, както и олимпиеца Александър Николов.
С прекрасните си изяви талантливият Тихомир е натрупал общо 128 т. Това му отрежда почетното първо място в десетката на клуба. Тодоров има общо 16 медала – 9 златни, 5 сребърни и 2 бронзови.

29_3
Втори в десетката е Виктор Николов с актив от 124 т. Той е спечелил общо 7 медала – 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови. На трета позиция се нарежда Стилина Иванова. Стилина е събрала 115 т. Очарователната варненка е извоювала 9 медала в индивидуалните дисциплини и общо 8 в щафетните плувания. Подгласници на тримата призьори са Александра Русева (96 т.), Рафаела Татарова (81 т.), Богослава Дянкова (70 т.), Лилия Тодорова (68,88 т.), Бояна Кирчева (68,87 т.), Калина Николаева (57 т.) и Божидара Орленко (55 т.).

29_2
Специален приз получи най-изявеният състезател на ПСК Черно море – най-бързият български плувец в кралската дисциплина 100 метра свободен стил Александър Николов.
През 2016 година той прати в историята стария рекорд на краля на спринта – Цветан Голомеев, в дисциплината 100 м свободен стил (50.27), поставен на 14 юли 1988 г. в София. По време на Открития държавен личен шампионат за мъже, жени и младежи тази година в София Сашо преплува 100 м за 50,03 сек. Александър Николов сбъдна една своя голяма мечта и плува на олимпиадата в Рио, рамо до рамо с легенди в световното плуване, сред които неотразимият Майкъл Фелпс. Нашето момче се класира на 41-во място в дисциплината 100 м свободен стил.
По време на тържествената церемония специално внимание бе отделено на рекордьори от клуба през изминалата 2016 година. Това са Калина Николаева, Валентин Чайков, Лъчезар Добролевски, Виктория Радева и Ева Вълева.

29_1
Калина Николаева се състезава се във възрастова група деца до 12 г. През 2016 г. тя е 14-кратна шампионка на България. На държавното лично-отборно първенство за деца до 12 г. в 25-метров басейн месец февруари е 7-кратна републиканска шампионка. На ДЛОП за деца 12 г. на 50 м басейн през юни Калина е 7-кратна републиканска шампионка. През годината Калина направи 2 2 поправки на национални рекорди  – 20 от тях за възраст деца до 12 г. и  две за по-горна възрастова група – при девойки младша 13-14 г. През 2016 г. тя е спечелила  59 медала (50 златни и 9 сребърни) от различни национални и международни състезания, както и редица награди за най-добър състезател. Към момента е носител на 28 национални рекорда в различни възрастови групи. В някои от дисциплини се нарежда сред Топ 5 на жените в България за 2016 г., като най-силните й постижения са на 400 м съчетано плуване.

28_2
Валентин Чайков е талантът, който също носи много поводи за гордост на клубното ръководство не от една, а от цели две държави – България и Унгария. Той е роден през  2004 г. и се състезава във  възрастова група деца до 12 г. През 2016 г. Вальо е 14-кратен  национален шампион на България, 2-кратен национален шампион и 3-кратен национален  рекордьор на Унгария.
На ДЛОП за деца до 12 г. на 25 м басейн през февруари Чайков е 7-кратен национален  шампион на  България. И още нещо – на този шампионат той има два национални рекорда на България индивидуално.

28_1
На ДЛОП за деца до 12г., на 50  м  басейн през юни даровитият плувец е 7-кратен  национален шампион на България, като има 3  национални  рекорда  на  България  индивидуално. Валентин Чайков е 2-кратен национален шампион на Унгария. На националния шампионат на страната на 50 м басейн през юли в Будапеща той спечели и бронзов медал и стори истинско чудо – подобри 6 национални рекорда на страната. Участвал е още на 4 международни турнира – 3 в Унгария и 1 в  Сърбия. Има 15 поправки на  национални рекорди на България и 3 на Унгария.
Валентин е носител на поправки на 26  национални рекорда на България и 3 национални  рекорда на Унгария за 2016 г. Три пъти е печелил приз за най-добър състезател при  момчетата до 12 г. на  републикански шампионати и международни турнири. Включен е в официалната ранглиста на плувната федерация на Унгария за национални рекорди – заедно с  Милак Кристоф, Кристиан Такач, Доминик Козма, Петер Бернек и Даниел Дюрта (европейски, световни и олимпийски шампиони). През отиващата си година е носител на 29  златни, 7 сребърни и 1 бронзов медал от национални шампионати на България и Унгария, както и от 4 международни турнира.
Другият рекордьор на клуба – Лъчезар Добролевски, е спечелил общо 18 медала – 7 златни, 9 сребърни и 2 бронзови. В дисциплината 100 м кроул на 25 м басейн Лъчезар постигна нов национален рекорд във възрастта деца до 12 г. Съотборничката му Виктория Радева има общо 58 медала – 36 златни, 11 сребърни и 11 бронзови. Това са отличия от държавни първенства, национални и международни турнири. Виктория има и индивидуален рекорд на 400 м съчетано плуване, който е от силен международен турнир по плуване в Ниш.
На републиканското първенство през лятото Ева Вълева записа рекорд на 50 м свободен стил във възрастта „Весел делфин“.
Изключително много поводи за радост има клубното ръководство тази година. Най-значимият – участието на олимпиадата в Рио на Александър Николов. И, разбира се, множеството рекорди, подобрени от плувците на „Черно море“, покритият от Тихомир Тодоров норматив за предстоящото европейско първенство. През 2016 г. клубът има балкански шампион в лицето на Виктор Николов. Той спечели титла в дисциплината 100 м бътерфлай на балканиадата в Гърция. Трима плувци от клуба участваха на европейско първенство за младежи в Унгария – Павлина Тодорова, Виктор Николов и Тихомир Тодоров.
През 2016 г. състезателите от всички възрасти в ПСК Черно море са извоювали рекордните 195 медала. От тях 84 са златните отличия, сребърните са 63, а бронзовите медали – 48. Това са отличия само от държавни първенства.
Главният треньор на черноморци Никола Петров приветства състезателите и им пожела: „Нека бъдем още по-силни, да отстояваме всичко, което сме постигнали. От 25 г. клубът няма такива успехи. Предстои ни много тежка година – с отговорни състезания и в България, и в чужбина. Надявам се да отстоим позициите си и да бъдем още по-силни!“
Председателят на ПСК Черно море Чавдар Трифонов изрази задоволството си от успехите на тима и пожела през следващия олимпийски цикъл от клуба да има двама състезатели на олимпиада.
„Не само рекордите, а и медалите имат дял в класирането. Треньорите от клуба са пренесли целия си живот на басейна. Виждам огромно желание в очите на всички състезатели. Надявам се, че тази непревземаема крепост Младост (Пловдив) вече е превзета“, обърна се към състезатели и треньори Надежда Парушева, член на УС на клуба.
Децата поздрави и президентът на Чар-ДКС Мария Чиприянова. „Нека пътят да бъде един – треньор, състезатели и родители да работят взаимно. Да вървят ръка за ръка – само тогава идват успехите“, категорична бе Чиприянова. Малките грации от Чар подариха на плувците за новогодишните празници прекрасна композиция.