Тихомир Стратиев стана рали шампион на България

 

Новите рали шампиони на България са с автомобил с две задвижващи колела. След инцидента на Григор Григоров/Даниел Миленков (Peugeot 208 R2) варненецът Тихомир Стратиев и шуменският му навигатор Добрин Борисов (Peugeot 208 R2) още преди финиширането на провелото се през уикенда рали „Стари столици“ с център Шумен разполагаха с достатъчен актив от точки за националната титла. Последният старт от шампионата беше белязан от изключително джентълменски жест на Стратиев, който свали стъклото от собствената си тренировъчна кола, за да го даде на основния си конкурент Григоров.


Припомняме, че по-рано състезаващият се под грузински флаг наш ас Пламен Стайков се отказа да стартира в последния старт от шампионата с мотива, че не вижда конкуренция в лицето на състезателите, разчитащи на коли с две задвижващи колела.

Волейбол
Представиха Варна като домакин на Мондиал 2018

Със специална пресконференция в Рим България и Италия стартираха обратното броене до Световното първенство по волейбол за мъже, което ще се проведе от 10 до 30 септември 2018 г. На срещата с медиите бяха представени организационния комитет, схемата и градовете, които ще бъдат домакини на интригуващите двубои от шампионата на планетата. Сред домакините на Мондиала е и Варна.
В събитието участваха редица официални лица и гости, сред които италианският министър на спорта Лука Лоти, вицепрезидентът на Международната волейболна федерация Александър Боричич и президентът на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго. Бяха представени и градовете домакини на първенството – Рим, Милано, Флоренция, Торино, Болоня, Бари, София, Варна, Русе, като от българска страна участваха министърът на Младежта и спорта Красен Кралев, кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник кметът на Русе Иван Григоров.
От страна на волейболните федерации присъстваха президентът и вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров и Любо Ганев, президентът на Италианската волейболна федерация Пиетро Бруно Катанео и представители на италианския организационен комитет на първенството.
Красен Кралев и неговият колега Лука Лоти получиха лицензирани плакети на Световното първенство. Българската федерация по волейбол планира да представи организацията от българска страна на подобно събитие в София през следващия месец.
Схемата на първенството беше представена от изпълнителния директор на Организационния комитет на първенството Ренато Арена. 24-те класирали се отбора ще бъдат разделени в 4 групи по 6 тима. По време на шампионата ще бъдат изиграни общо 94 мача. Срещите от първата фаза в България ще се проведат във Варна и Русе, а от втората в София и Варна. Жребият на първенството ще бъде изтеглен на 30 ноември тази година във Флоренция.