Теодосий Спасов и „Дунавско братство“ развълнуваха с безплатен концерт

В петък вечер варненци чуха виртуозния кавалджия Теодосий Спасов и гости от Унгария в концерта „Дунавско братство“, организиран от Унгарския културен институт при Посолството на Унгария у нас. Съорганизатор на проекта е и „Божура арт“. Турнето в 8 града се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Унгарски национален фонд култура, Унгарска академия на изкуствата и програма „Тамаш Че”.
Заедно с „кавалджията на света“ – Теодосий Спасов, свири още един българин – Пейо Пеев на гъдулка и струнни инструменти. Гостите от Унгария са петима – Никола Паров (струнни инструменти), Михай Борбей (саксофон и духови инструменти), Миклош Лукач на цимбал, Андраш Деш (перкусии и ударни инструменти) и вокалистка Агнеш Херцку.
„Всички от унгарската група са едни от най-активните музиканти на в сферата на фолклора и джаза, с голям международен авторитет – сподели г-н Спасов. – Свирим наши пиеси, които се простират от фолклорни образци – унгарски и български, до съвременна европейска музика и джаз с много импровизационни моменти. Групата всеки път ще изненадва със своята оригиналност от осемте различни сцени, които ще посетим.“
Турнето „Дунавско братство“ започна на 9 март от Габрово, мина през Велико Търново,  Варна, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив и ще завърши в София на 16 март. Периодът на концертите е свързан с Националния празник на България – 3 март, и с Националния празник на Унгария – 15 март. Инициативата е и в чест на 135-годишнината от рождението на унгарския композитор Бела Барток – 25 март. В музикалната програма е включена модерна обработка на негова композиция.