Телевизионният репортер Искра Урумова дебютира с книгата „Откраднато“

 

Дарик

„Откраднато” е първата книга на Искра Урумова, позната досега от екрана на Нова телевизия като кореспондент от Варна. Дебютът ѝ като автор няма нищо общо с репортерската й работа. За разлика от фактите, с които тя борави в професията си, на страниците на първия й роман има повече магически сюжети, а не такива от действителността. Самодиви, Юди, Пазителки, Овчари и други красиви образи от българската митология се борят за общностите си, за природата, за любовта си. Една история за на пръв поглед невъзможната любов между самодивата Неда и овчаря Марко, която се случва на магически места… в България!


Самата Искра определи писането като „бягство от реалността”. В интервю за Дарик тя сподели:
„Аз нямам самочувствието на писател. Аз съм разказвач на една приказна история. Всичко в книгата е от истинския живот – места, характери на героите, любов, приключения. Развила съм образа на самодивите и в главата ми се появи сюжет, който е започнал някъде в детството. Преди три години изпитах потребност да го разкажа.”
Около нас има много чудеса, просто трябва да ги усещаме и да ги сбъдваме. Хората искат да четат приказни истории, казва още Искра. Според нея у нас има много енергийни места – Чудните мостове, Побитите камъни, крепостта Овеч, скалният феномен Окото, Родопите, Пирин, но сме загубили очи за тях. Затова книгата е пълна с тайнства и чудеса. Историята започва на Еньовден – нощта на самодивите.
Идеята е книгата да се превърне в трилогия и след „Откраднато” се очаква да се появят „Обречено” и „Опазено”.
„Да издадеш книга коства да вложиш усилие. Намерих хора, които са повярвали в моята идея и са ме подкрепили. Издателство „Думите” повярва в моята мечта. Самото писане и организационна работа около издаването не са леки, но когато си убеден в това, което правиш, нещата се случват. Във финансов план също е посилно”, обяснява Искра Урумова.