Тежка седмица за варненските огнеборци

Доста натоварена беше изминалата седмица за варненските пожарникари. Август е месец, в който те традиционно имат повече работа, най-вече заради пламъците, които лумват сякаш от нищото в сухите треви. Сушата, липсата на дъжд и безотговорното отношение на хората допълнително затрудняват работата им.

6 - Ogun 2
Най-честите сигнали за пожари тази седмица идваха от района между Варна и село Каменар. Въпреки бързата реакция и екипите, оставени да наблюдават изгасените площи, пламъците лумваха отново и отново. Според специалисти, дори една строшена бутилка, която пречупва слънчевите лъчи, може да доведе до запалване, което съчетано със сушата и поривите на вятъра да се разгори твърде бързо.

6 - Ogun 3
Кошмарен се оказа вторник, когато огнеборците трябваше да  реагират на три сериозни сигнала, започнали в ранния следобед и продължили до вечерта.

6 - Ogun 4
Около 13,45 часа на тел. 112 е получен сигнал за пожар, възникнал в къща и сухи треви, намиращи се в мест. Сълзица. На място пет противопожарни автомобила са гасили огъня, който се разпространява бързо по трудно достъпен терен и при наличието на вятър. При инцидента няма пострадали хора. Нанесени са значителни материални щети по къщата, унищожени са: 66 кв. м покривна конструкция, домакински уреди, електрически инструменти и градинска техника, дървен материал, автомобилни гуми и част от покрива на съседна къща (около 5 кв. м). Предполагаемата причина за инцидента е късо съединение в електрически уред. Повече от 40 дка сухи треви и храсти са изгорели при пожара. Пожарът е загасен малко след 23 часа, като на място остават два екипа на РДПБЗН – Варна. И към момента на мястото има дежурен екип.
По време на гасителните дейности, около 20,35 часа, е получен сигнал за пожар в заведение, разположено на ул. «Васил Друмев» във Варна. Незабавно от пожара в мест. Сълзица, който вече е локализиран, са пренасочени три противопожарни автомобила. Изпратени са още две пожарни от Трета РСПБЗН. Пожарът бързо е обхванал цялото заведение, като е възникнал в кухненското помещение. Няма пострадали хора. Унищожени са: 80 кв. м покривна конструкция, мебели и обзавеждане от заведението, електрически уреди и оборудване. От огъня са засегнати и три автомобила, паркирани в съседство.
В 20,25 ч. е получен още един сигнал за пожар в сухи треви на площ около 5 дка в землището на с. Константиново. Два противопожарни екипа са изпратени за справяне с огъня. Пострадали хора няма. Изгоряла е дървена барака с площ около 20 кв. м, която се е запалила вследствие на запалената близо суха трева. Вероятната причина за възникване на пожара е небрежност при боравене с открит огън.
В следващите дни пожарът около местност Сълзица отново се възпламени и отново се наложи да бъде гасен, горя и гората в близост до сметището на Каменар, като димът и пламъците се появяваха почти всеки ден до събота.
Мнозина ще запомнят и още един огнен инцидент от миналата седмица, при който в близост до бензиностанция на сп. „Почивка“ в четвъртък се запали кола. Силният вятър бързо е разпространи огъня. На помощ с пожарогасители се притичват шофьори от други спрели коли, както и хора от бензиностанцията. Въпреки положените грижи, реното изгоряло до основи и пристигналите пожарни само доизгасиха останките. Най-важното все пак е, че през изминалата напрегната седмица огънят не отне човешки живот.