Театърът даде началото на голямото „Варненско лято“ в културата

26-ото издание на Международния фестивал „Варненско лято“ отново даде старта на най-плодотворния сезон за града ни, който е такъв и в сферата на културата. От дълги години е традиция естетическите празници в града ни да започват именно така – с най-доброто от българските сцени и едни от най-интересните проекти на границата на театъра и останалите изкуства, които идват от чужбина. Този път новото е сближаването на самия театрален форум с музикалния фестивал и престижния балетен конкурс за утвърждаването на една обща културна запазена марка – „Варненско лято“.

Спектакълът, с който беше дадено началото на фестивала, беше „Албена“ на Театър „Българска армия“. Веднага след това зрителите видяха това, което вече е запазена марка на феста – артистично предизвикателство, с което сценичното изкуство буквално напуска залата и превзема града. Вертикалният акробатичен експеримент „Търси се“ на братята Лука и Андреа Пиалини показа това, което публиката очаква повече от всичко от театралния фестивал във Варна – нестандартно, европейско представление, което изненадва и очарова. „Ако се придържаме към вярването, че няма никакви граници за въображението, със сигурност няма никакви граници пред развитието на различните изкуства, които допринасят за вертикалния театър“, коментира Андреа Пиалини, един от двамата участници в спектакъла, съчетаващ не само акробатика и театър, но и видео, музика, танц…

Варненци вече можаха да видят и първата от двете прожекции на друга сензация на фестивала – представлението „Три сестри“ на режисьора Тимофей Кулябин, в който актьорите изпълняват класическата пиеса на Чехов на жестомимичен език. От програмата за сателитни излъчвания на представления на Националния театър в Лондон е подбрана изключителната „Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен с режисьор Иво Ван Хове – едно от големите имена в съвременния световен театър, и с Рут Уилсън в ролята на фаталната героиня. Акцентите във фестивала са наистина много, а за зрителите остава да се доверят на културната си интуиция и да ги открият.