С хора и ръченици: 300 танцьори събират пари за кувьози за АГ болница

Шестте етнографски области на България ще разкажат в обща картина и танцова история близо 300 танцьори от варненския клуб „Моряците“ в благотворителен концерт на 11 декември (неделя) от 19:30 ч. Концертът в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна, е традиционен за клуба за народни танци и вече пета година е част от благотворителна кампания в подкрепа на живота.
Тази година моряците са заедно в кауза за по-добро здраве – закупуване на модерно ултразвуково хистероскопско оборудване. С него ще се увеличи възможността за обслужване на повече ендоскопски безкръвни операции в АГ  болницата във Варна. „СБАГАЛ  Проф. д-р Д. Стаматов – Варна“ е единствената специализирана болница по акушерство и гинекология и неонатология за активно лечение за Североизточна България и една от трите специализирани у нас. В болничното заведение през последните години нараства дялът на безкръвните ендоскопски операции, като осигуряването на допълнително медицинско оборудване ще разшири и капацитета за здравна грижа с високотехнологична АГ апаратура.
„Тази година единодушно решихме да подкрепим една по-голяма кауза в смисъла на обществения интерес, който тя носи. Почти всяка година различни фирми насочват своята социално отговорна дейност, осигурявайки средства за неонатологията – кувьози за бебетата, нови легълца. Ние искаме да подкрепим новия живот, като помогнем на майките и на бабите на тези дечица да минат по-малко травмирани през онези здравни проблеми, които имат като жени. АГ проблемите са тема, от която не можем да избягаме и не трябва да го правим. Напротив, заедно можем да помогнем за осигуряване на това оборудване, което не само ще намали оперативните травми в хирургичните случаи, но и ще спомогне за по-добрата диагностика на заболяванията“, споделя Силвия Матева, ръководител на клуб за народни танци „Моряците“. По нейни думи към този момент са продадени всички места в зала 1 на Фестивалния комплекс, а в резултат на цялата кампания се очаква да бъдат събрани близо 15 хиляди лева. Средствата са половината от сумата, необходима за закупуване на новата техника, която ще разшири капацитета на съществуващото в АГ болницата във Варна ендоскопско оборудване. От клуб „Моряците“ имат куража да потърсят съмишленици в своята кампания и да намерят още дарители в лицето на всички, които ценят живота и намират искра за него и в българския фолклор.

15-tanci2
Тази година танцовият спектакъл на „Моряците“ е с нов формат. За първи път в 90 минути различните състави на клуба ще разказват България през танците на фолклорните ни области. Съситнените стъпки и свободата на Северняшката област,  вихъра на шопските мелодии,  люшовете в добруджанските хора, омайващите ритми на Тракия, затворените в полукръг емоционални пирински танци, мистиката на тежките родопски хора ще намерят израз в хореографиите на повече от 15 изпълнения. На сцената на 11 декември ще излязат и групите на най-малките танцьори – децата между 5 и 12 години. За концерта са осигурени близо 300 носии от шестте ни етнографски области.
„Моряците“ вече имат идея догодина да поканят различни клубове за народни танци от цялата страна, като танцьори от Перник вече са заявили желание да участват в кампания, подкрепяща доброто.
Още две инициативи са част от календара на клуб „Моряците“, средствата от които ще отидат за модерна АГ апаратура. На 10 декември (събота) във фоайето на третия етаж на Пфое мол – пред залите на танцовия клуб – предстои благотворителен базар. Единствено условие е всички изложители да предлагат авторски произведения. Заявки за участие се приемат до 9-ти декември на телефон 0899 165 026. Една от първите откупки в миналите издания е домашно сготвен капама гювеч. Базарът ще бъде отворен от 18 до 20:30 ч.
Преди дни в кулинарен конкурс над 200 посетители дегустираха 28 домашни баници и 14 вина – носители на призовите места станаха участници извън клуба на „Моряците“.