С протестна декларация: Общината поиска повече пари от здравната каса

 

Общински съвет – Варна, прие декларация, с която официално се противопоставя на фактическото намаляване на бюджета на РЗОК. В момента на един варненец се падат по 160 лева за здраве, коментира зам.-председателят на съвета Янко Станев (СДС), който предложи приемането на декларацията.
„Пускаме си фиша за увеличение“, така Станев обясни мотива за декларацията пред колегите си в местния парламент на Варна. Ето и текста на документа:
„Общинският съвет – Варна, изразява своето безпокойство от практическото намаляване на бюджета на РЗОК – Варна, за 2017 г., който към момента е 18 968 628 лв. и е недостатъчен според нас за нуждите на варненското здравеопазване. Общинският съвет на Варна смята, че бюджетът на РЗОК – Варна, за 2017 г. трябва да бъде коригиран, за да бъде поне равен на миналогодишния, за да може да се изпълнят целите и задачите пред здравеопазването във Варна и областта, както и в Североизточна България, откъдето са и много от пациентите.
Настояваме бюджетът на РЗОК – Варна, в съотношението на база на обща сума към броя на населението да бъде поне близък или равен на бюджета на РЗОК на големите градове, съпоставими с Варна.
Общинският съвет на Варна настоява за промяна в методологията за определяне бюджета на Националната здравна каса на Република България, което ще доведе неминуемо да повишаване бюджета на РЗОК – Варна, при актуализация на бюджета.“