С привилегии в гробищата: Общинска фирма иска да строи VIP гробници в „Аспарухово“

Веселин Златков

В старите гробища на „Аспарухово“ във Варна ще се създаде „квартал, където ще се полагат тленните останки на видни граждани на квартала и близките селищни образувания“. Това предложи ръководството на общинската фирма „Обреди“. Офертата за настаняването на VIP мъртъвците беше обсъдено на заседанието на комисията „Собственост и стопанство“ към общинския съвет на морския град. То стигна до съветниците по лично настояване на председателя на местния парламент Тодор Балабанов, към когото се е обърнала за съдействие управителката на „Обреди“ Елица Ботева.

7 -  Grobishta 1
Първоначално съветниците като че ли не обърнаха внимание, че става въпрос за „видни“ гробни места. От фирмата подчертаха само, че ще строят семейни гробници в старите гробища на „Аспарухово“ и че имат нужда от допълнителен терен от 540 кв.м за целта.
Предложението е част от пакет, който има за цел да разшири местата за вечен покой във Варна, тъй като от години стават все по-оскъдни.
Най-голямото варненско гробище – в с. Тополи, има капацитет само за още три месеца. Освен старите гробища на „Аспарухово“, напълно запълнено е и в „Галата“. Там обаче има възможност за разширяване с общински имот, предоставен преди време от военното министерство. На другия край на Варна, във „Виница“, също има подобен проблем. Той ще се реши с преместване на оградата, която била погрешно поставена твърде навътре, обясни зам.-председателят на съвета Янко Станев (СДС). Във „Виница“ обаче има и нови гробища. Такива има и в район „Аспарухово“ в местността Кантара, но според д-р Станев те били „различни“.
Общинският съветник Иван Иванов, избран от коалиция „Варна“, буквално избухна срещу предложението за строежа на VIP гробниците. Той поиска да знае какво значи точно „видни“ и как така те са заслужили да бъдат погребвани отделно от останалите. Емоционалната му реакция накара представителите на „Обреди“ на заседанието да предложат думата „видни“ да отпадне от текста на решението. Дали това ще стане ще се разбере другата седмица, когато решението на съвета ще бъде гласувано на сесия на общинския съвет.