С предпазен колан на задната седалка: Инициатива на „Солвей Соди“ за безопасност на децата в автомобилите

В  началото на миналата седмица с пресконференция в Община Варна беше даден стартът на инициативата за безопасност на децата в автомобилите, която се провежда с подкрепата на Община Варна и Регионално управление на образованието – Варна, и в партньорство с институции и фирми от Варна и региона.
Инициативата има две основни цели. Първата е образователна. Целта е да бъдат обхванати близо 15 000 деца от първи до четвърти клас в над 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. От средата на октомври до края на ноември 2016 г. над 170 доброволци от „Солвей Соди“ и партньори ще влизат в класовете, като чрез интерактивна презентация ще обясняват колко е важно децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да поставят предпазния колан.
Втората цел е да се привлече вниманието на децата и най-вече на родителите, както и на цялото общество към този сериозен проблем – липса на изградени навици и погрешна нагласа по отношение на пътуването без предпазен колан на задната седалка. Това ще стане с помощта на медиите и социалните мрежи. Създадена е Facebook група „С предпазен колан на задната седалка“, изработена е специална картичка – емблема, която ще се разпространява по училища и на други места, също плакати и билбордове. Кампанията ще завърши с гала концерт на 30 ноември в Двореца на културата и спорта.

7-solvej2
На пресконференцията присъстваха Иван Портних, кмет на Варна, Иванка Пенева, старши експерт по предучилищно и начално образование в Регионално управление на образованието – Варна, Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“, и други партньори на инициативата.
Г-н Портних благодари на всички присъстващи, на медиите и на бизнеса за участието и отразяването на инициативата. „Животът на младите варненци е приоритет № 1 за общината, каза той, а битката за промяна на убежденията на малките деца е труден процес“.
Г-жа Пенева поясни, че обучението на децата по безопасно поведение на пътя стартира още в предучилищна възраст, а в първи клас се разглеждат 16 теми по безопасност.
Г-н Номикос се обърна към присъстващите: „Наблюденията ми са, че във Варна децата масово не поставят колан на задната седалка, което застрашава безопасността им при пътуване с автомобил. Бях изненадан да констатирам, че повечето пътници на предната седалка на колите са с предпазни колани, което е много положително, докато тези отзад, с изключение на най-малките деца, обикновено не поставят колани. Нека заедно да се опитаме да запазим живота и здравето на децата на Варна – те са бъдещето на нашия град. Благодаря за усилията на всички доброволци и партньори: Община Варна, Български червен кръст, Регионално управление на образованието, „Виваком“, TUI, Сосиете Женерал Експресбанк, Дедал, Дарик радио, Медийна група „Черно море“, Девня Цимент, Булавто, Лайънс клуб, Инер Уил, Желязков инженеринг, Норд, Микромет и много други, както и на колегите от „Солвей Соди“, които направиха реализирането на тази инициатива възможно. Обединяването на толкова разнородни партньори около тази кауза е изключително позитивно.“

7-solvej1
Според официалната статистика за 2015 година България е с най-висок брой загинали (90 души на един милион) при пътни произшествия спрямо другите европейски страни (средно за Европа загиналите са 51 души на един милион). Над 500 деца на възраст между 6 и 17 години са станали жертва на катастрофи, като 50 от тях са загинали.
През периода от 1 януари до 5 октомври 2016 година на територията на град Варна и областта са регистрирани общо 3370 пътно-транспортни произшествия. От тях 596 са тежки с 33 загинали участници и 750 ранени. При тежките пътно-транспортни произшествия са ранени 86 деца и юноши на възраст до 17 години. Разпределението им, като категория участници в движението, е следното: водачи – 13, от които 9 велосипедисти, пътници – 48, и пешеходци – 25.