С писмо до Бойко Борисов, Цацаров и Мая Манолова: Рибари от Траката сигнализират за нарушения и корупция

Веселин Златков

Рибарска кооперация „Траката“ изпрати два сигнала за нередности и нерешени проблеми, адресирани до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Мая Манолова. И двата са свързани с разпореждания с имоти в близост до рибарското селище, които неговите ползватели смятат за скандални.
През 2009-а рибарската кооперация „Траката“ попадна в новините и във фокуса на общественото внимание заради скандална заменка на държавни имоти, граничещи с двореца Евксиноград. За връщането на имотите с обща площ 93 декара, станали най-неочаквано частни, започнаха протести, последваха дела и в крайна сметка сделката за част от тях беше развалена. Според председателя на кооперацията кап. Иван Копчев, който сигнализира и „Петел“ за случващото се, две от трите части на въпросната заменка все още си остават частна собственост, вече осма година.
На един от тези частни терени се намира рибарското селище. Рибарите обаче посочват и още по-важна причина, заради която сделката за замяната трябва да се развали. Това е дере, водосбор на водите от Горна Трака към морето. То не е отбелязано на кадастралната справка, но съществува и според рибарите е недопустимо да се намира в частен имот.
„Ще се намеси ли държавата да защити собствения си интерес? Ще се намери ли държавна институция, която да заведе следващото дело за анулиране на скандалната заменка?“, питат рибарите от Траката в сигнала си до премиера, главния прокурор и омбудсмана.
Те също така заявяват, че честните терени вече са продадени от собственика, получил ги от държавата чрез замяна на друг.
Вторият сигнал, изпратен до Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Мая Манолова от рибарите, също е свързан с имот и сделка с него. Тук нещата са малко по-сложни. Първоначално всичко започва от това, че в близост до буната на Траката се появява нов частен имот, който е близо 2,5 декара. Рибарите са учудени, защото смятат терена за държавен. Оказва се, че той наистина е бил такъв. При това той е бил публична държавна собственост, което означава, че не може да се продава и заменя. Положението обаче се е променило в края на октомври миналата година, когато с подписа на тогавашния областен управител Стоян Пасев, който след известно прекъсване отново заема този пост и в момента собствеността се преобразува от публична в държавна частна. Оказва се също, че 600 кв. м от въпросните 2,5 дка са частни. Те били на техни някогашни ползватели, станали собственици по силата на прословутия параграф 4.
Следва сделка за имота, при който държавата продава своя дял на частния съсобственик, макар неговият терен да е доста по-малък в общия имот. Цената, която цитират рибарите, е просто смешна – 128 хил. лв. По техни данни бившият вече държавен имот е препродаден, при това цена в пъти по-висока. Кап. Иван Копчев, председател на Рибарска кооперация „Траката“, споделя, че зад случая, предизвикал втория сигнал, стои много високопоставен човек в държавата.
Засега не е ясно дали сигналите на рибарите ще предизвикат някакъв ефект. Те обаче са убедени, че ако се проведат безпристрастни проверки на случаите, наяве ще излязат не нарушения от недоглеждане или нехайство, а примери за сериозна и дълбока корупция. Засега отговорите на премиера и главния прокурор все още се чакат.