С нов регламент става по-лесно да се вземе джакпотът в маратона

 

По нова точкова система ще се определят печелившите на големия джакпот във веригата от маратонски бягания в България. За трета поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития – Маратон Стара Загора на 1 април, Маратон Варна на 13 май и София маратон на 14 октомври. През тази година организаторите променят регламента, който определя печеленето на допълнителния бонус от 20 000 лева за най-добре представилите се в трите състезания за сезона. Новата точкова система дава възможност на повече атлети да имат до последно шанс за спечелване на изключително атрактивния бонус, който е общ джакпот за мъже и жени.
За всеки старт вече ще се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6, и т.н. до 1 точка за осмо място, като за спечелване на големия бонус се изискват натрупването на минимум 20 точки. Ако двама или повече атлети съберат този минимум, печели бегачът с най-много точки, при равенство се взимат предвид по-предните класирания и чак при ново равенство сумата се разделя.
Така джакпотът сега може да се вземе само с две победи, или с комбинация от победа, едно трето и едно 5-о място, или дори без победа, но с едно второ и две трети места.
Наред с това, непроменени остават големите премии за призьорите, които вече трета поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони.
През 2018 година много по-активно в кампанията се включват общините, организатори на предстоящите прояви са Столична община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и асоциация „Спорт в свободното време“, както и местни спортни клубове.
За всички маратони записванията вече са отворени чрез онлайн заявки. Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие ще намерите в сайта на съответния маратон. И в трите интернет страници има специални линкове, които дават възможност за записване на доброволци.
Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за веригата от маратони. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени със специален медал за участие като спомен от събитието.

 

Приеха наредбата за държавното по бийч сокър

Комисията по плажен футбол към БФС гласува и одобри на свое редовно заседание Наредбата за организиране и провеждане на Държавното първенство по плажен футбол (мъже) за спортно-състезателната 2018 г., както и условията за участие. Зоните с центрове за провеждане на турнири са четири – Бургас, София, Русе и Варна. На тези четири места ще се организират градските първенства, които стартират в началото на месец май и ще приключат до средата на юни. След това ще стартира и Държавното първенство по плажен футбол – Първа лига Beach Soccer, в което ще вземат участие първите два отбора от всички шампионати. Тимовете ще изиграят редовен сезон по системата всеки срещу всеки. Домакини на тези мачове ще бъдат Бургас, София и Русе. Шампионатът ще завърши със Суперфинал във Варна, за който ще се класират първите четири тима от редовния сезон.
За първи път в своята история надпреварата ще има награден фонд. Победителят ще бъде премиран със 7000 лева, вторият – с 4000, третият – с 2000, а четвъртият – с 1000 лева от наградния фонд.
Срокът за подаване на заявки за участие на отборите в градското и държавно първенство е до 16 април на адрес: beachsoccerbulgaria@bfunion.bg

 

Нов супер мач на Калоян Иванов

За втора поредна седмица варненският баскетболист Калоян Иванов бе с основна заслуга за успех на Петким в Турция. Доброто представяне на варненеца даде импулс на тима му, който победи Бакъркьой със 78:75 като гост в мач от 30-и кръг в местната Първа лига. Така Петким вече има баланс от 9-21 и се изкачи на 14-о място във временното класиране. 205-сантиметровото тежко крило повтори постижението си отпреди 6 дни и реализира 23 точки за Петким, като се превърна във втория му най-добър реализатор в двубоя. Освен това, той допълни сметката си с 10 борби, което му донесе четвърти дабъл-дабъл през 2017/2018. Калоян Иванов завърши и с 2 асистенции, 1 открадната топка и чадър за 37 минути на паркета като титуляр, а при стрелбата си бе 5/8 от средно разстояние, 3/8 от тройката и 4/4 от линията за изпълнение на наказателни удари.
На 7 април Калоян Иванов и компания приемат Каресиспор, който е 12-и в подреждането на турската Първа лига с актив от 12 успеха и 18 поражения.