С нова наредба: Глобата за „запазено“ паркомясто стига до 500 лева

Веселин Златков

Всякакви препятствия по уличното платно – от контейнери за отпадъци, през туби с вода, столове и т.н., ще бъдат категорично забранени с нова наредба за организацията на движението във Варна. Глобата за поставянето им ще е от 100 до 500 лева. Проектодокументът вече може да бъде видян на страницата в интернет на Общински съвет – Варна. С текста на новата наредба се определя реда, по който ще работи и новата „Синя зона“, която по обещания на общината най-сетне трябва да се появи в морския град през пролетта. За нейното функциониране е подготвен и отделен регламент, проектът за който също вече е публикуван на вниманието на обществеността.
С новата наредба за паркирането се определя редът, по който паркоместа пред офиси и търговски обекти могат да се ползват със служебен абонамент, както и случаите, в които при определени условия могат да се поставят падащи скоби.
Паркирането по тротоарите не е изрично забранено, но е нарушение, ако не бъдат оставени поне 2 метра място за преминаване на пешеходците. Наредбата въвежда също и ясни правила за движението на велосипедите във Варна.
Плащанията на престоя в бъдещата „Синя зона“ ще стават по три начина – със SMS, през интернет, както и в брой на специални „обществено достъпни точки“, както пише в проекта за наредба.


В новия регламент за „Синята зона“ се предлагат следните цени: цена за кратковременен престой 1 лв. за час. Живеещите в района на зоната ще плащат локално за първи автомобил 5 лв. на месец или 55 лв. за 12 месеца. Локалното паркиране на търговци в зона „Център“ ще е 150 лв. на месец или 1650 лв. за 12 месеца. В зона „Широк център“ цената е по-ниска – 120 лв на месец или 1320 лв. за 12 месеца.
За паркиране със служебен абонамент се предлагат следните цени:
– зона „Център“: 350 лв. на месец / 3850 лв. за 12 месеца;
– зона „Широк център“: 300 лв. на месец / 3300 лв. за 12 месеца;
– всички останали улици и площади общинска собственост: 120 лв. на месец/1320 лв. за 12 месеца. Предложенията, които са публикувани от вчера на сайта на Общински съвет – Варна, тепърва ще бъдат положени на обсъждане, преди да бъдат приети от местния парламент.
Въвеждането на „синя зона“ във Варна няма да има ефект, ако общината и органите за контрол на движението не започнат да упражняват още преди това стриктен контрол. Това заяви в изказване на общинската сесия миналата седмица съветникът от партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Той коментира, че във Варна се паркира навсякъде, където има място, включително и по кръстовища, паркове и т.н. Решаването на проблема няма да стане автоматично с въвеждането на „синя зона“, което се очаква през пролетта, ако контролът не се затегне преди това. „Ще ви дам един пример и той е за района около Районния съд. Там всеки ден има страшно много случаи на неправилно паркиране. И това са коли на полицаи, съдии… Очаквате ли сами да се глобят?!“, обърна се към колегите си Костадинов.