С модерен микс между изкуствата: За пети път RADAR провокира варненската публика

 

От 3 до 5 август Варна отново предложи на публиката да направи крачка встрани от привичната представа за музика, сценични и визуални изкуства и да види докъде може да стигне съчетанието между тях.

За пети път фестивалът RADAR донесе интересни и провокиращи проекти на съвременни творци, които не могат да бъдат поставени в определени рамки. За тях експериментът е естествено състояние, а интересът към този форум на уникалните артистични и музикални форми, продължаващ от самото начало на фестивала, показва, че във Варна те са намерили своята сцена.

„Тази година RADAR представи много първи срещи“, каза пред медиите директорът на феста Светлозара Христова. Първата от тях беше проектът „Писма от Ню Йорк“, който събира Хедър Уеър и Татяна Колева в общ спектакъл, изследващ физическите измерения на звука.

Съчетанието и преливането между танц и музика са съвместно дело на холандската балерина и българската перкусионистка, които всъщност имат много допирни точки в творческата си кариера, но за RADAR създоха нещо напълно ново и оригинално.

Същата вечер и на същото място, но във вътрешния двор на галерията, бяха изпълненията на най-напредничавите автори на електронна музика в България – Ангел Симитчиев и Иван Шопов, като вторият се представи със специален аудио-визуален проект с Лора Желязкова. Вечерта беше истински празник за тези меломани, които не възприемат дигиталния звук единствено като фон за танцуване, а познават възможностите, които той дава за създаване на по-сериозна и провокираща сетивата музика.

Друга „първа среща“ беше специалното участие на нашумелия български тромпетист Росен Захариев – Роко с още по-нашумялата формация DAYO, която отново беше в двора на галерията, но на 4 август. Преди това композиторът Стоимен Стоянов – Nocktern представи експериментите си в сферата на нео-класиката, трип-хопа, джаза и електрониката на публиката на RADAR.

С най-голямо нетърпение сред познавачите на съвременната неконвеционална музика беше посрещнато участието на фестивала на Симин Тандър. Тя е най-новото откритие в култовия лейбъл ECM, дал на света музиката на такива величия като Ян Гарбарек, Кийт Джарет, Пат Метани и още много уникални изпълнители и композитори от няколко поколения. Родена в Германия, с корени в Афганистан – младата певица пленява публика и критика с оригинални композиции и импровизации, базирани на собствено измислен език, наподобяващ фарси. Американското списание All about jazz пише за нея: Симин Тандър е полиглот с креативността на Мередит Монк и изобретателността на Гретчен Парлато.

След изключително успешния й дебют с триото на известния норвежки пианист Торд Густавсен, харизматичната певица вече гледа към нови предизвикателства.

Колаборацията й с българския пианист и композитор Димитър Бодуров (който е и артистичен директор на RADAR) и немския барабанист Йенс Дюппе започва преди 2 години, когато музикантите се събират за фестивално участие и откриват общ музикален език. Програмата е еклектичен микс от песни на Ленърд Коен, Ник Дрейк и Том Уеитс, както и собствени композиции, преплетени с импровизации. Специално за концерта във Варна към тях се присъедини немският визуален артист Валтер Падао.