С месец закъснение театърът на Варна ще празнува 100 години

След вдигане на ограничителните противоепидемични мерки в края на март 2021 Варненският драматичен театър отново отваря врати за своята публика. Най-сетне ще се състои и отлаганото два пъти честване на 100-годишния юбилей на театъра.

На 12 и 13 април ще бъде изнесен отложеният от 12 и 13 март юбилеен спектакъл „100!“. Закупените билети за двете дати през март важат без заверка за същите дати през април. Поканените за юбилея гости ще бъдат специално уведомени за промяната, съобщиха от театъра.

Авторът на юбилейния спектакъл „100!“ Боян Иванов, един от най-оригиналните съвременни български режисьори, използва любимата си театрална форма скеча, за да изгради богата палитра от ситуации, персонажи и гледни точки, които поднесени с чувство за хумор и самоирония, търсят философски обобщения на релацията човек – театър. Резултатът е един атрактивен юбилеен спектакъл, в който варненските драматични артисти влагат цялата си енергия и талант.

След представлението на „100!“ на 12 април екипът ще приема поздравления за юбилея.

На следващата вечер по същото време пък ще бъдат връчени наградите „Златна маска“ 2021 г. на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и хорът на Варненската опера ще поднесе своя поздрав за театралите.

Театърът трябваше да празнува на 12 март, защото именно на тази дата през 1921 се играе първата постановка, която е на пиеса „Инстинктът” от Анри Кестмекер. Тази дата обаче пропадна заради наложена от областния управител Стоян Пасев забрана като част от мерките срещу разпространението на коронавируса. Спирането на честването предизвика истинска буря от недоволство в културната общност на Варна. Недоволството се засили, когато стана ясно, че мотивът вероятно не е здравен, а политически и Пасев като представител на ГЕРБ е искал да предотврати посещението по повод театралния празник на президента Румен Радев в разгара на предизборната кампания. Областният управител побърза да отмени забраната си, но скандалът се превърна в национална новина.