С искане на най-тежка присъда: Провадия се вдигна срещу убийците на Александра

Недко Петров

Над 100 души се събраха миналия вторник пред общината в Провадия, за да изразят мнението си за това какви присъди да бъдат наложени на обвинените в убийството на 13-годишната Александра Севриева – Красимир Тодоров и Ивалена Маринова. На мястото беше майката на убитото момиче Севда, нейни близки и жители на града.
„Нашето искане е само едно – Красимир и неговата приятелка да получат доживотен затвор без право на замяна. Какво означава това да ги осъдят на 20 години? Ще излезе от затвора, когато е на 40, и ще извърши ново престъпление, а нашето момиче няма да излезе от гроба“, заявиха Севда и други протестиращи.
Една от лелите на Александра разкри, че бащата на Красимир е напуснал града заедно с другия си син и двете му дъщери. Майката на Красимир пък работела в Германия. „Баща му изобщо да не се връща в Провадия, защото ще му се случи най-лошото“, заканиха се протестиращите.
Разтревожена майка се оплака, че децата й отказват да ходят на училище. Причината е, че се страхували да не бъдат убити. Мъж на около 25 години допълни: „Какво означава, че са убили Александра заради златни накити? Ние като сме бедни и няма какво да ядем, да почнем да убиваме ли?“
Учениците в Провадия са в шок от убийството на 13-годишната Александра. С тях в трите училища в града в момента работят психолози, разкри Ася Атанасова. „Имам две внучки на 11 и 12 години. Те се страхуват да отидат до банята да се изкъпят. Страхуват се дори да отидат до мивката в кухнята да си измият ръцете. Подобно е положението с другите деца в града. Дано психолозите им помогнат по-бързо да преодолеят този момент“, каза Ася.
Протестиращите показаха плакати с тяхното послание за доживотен затвор за Красимир и Ивалена. Много хора носеха в ръцете си снимки и портрети на убитата Александра. Събира се и подписка за доживотен затвор на обвинените за убийството, в която досега са се подписали над 1000 души. Към демонстрацията съпричастност изразиха и от местната власт, в това число и кметът на Провадия Филчо Филев.
Друга роднина на Александра – Лиляна Йорданова, пък разказа нещо зловещо за Ивалена Маринова. „Получихме информация, че тя е издирвана за убийството на бащата на нейна приятелка. Именно заради това бяга и се крие от полицията. Не знаем от кой град дойде в Провадия. Едни казват, че е живяла в Силистра, втори – в Търговище, а трети – в Аксаково.

Майката на убитото момиче мислела, че е открадната за булка

23 - Provadija2

Майката на убитата 13-годишна Александра от Провадия – Севда, не вярвала, че на дъщеря й можело да се случи най-лошото. „Аз работя в Германия. На 21 март голямата ми 18-годишна дъщеря роди. Ден по-късно ми съобщиха от България, че Александра е изчезнала. Никога не съм си и помисляла, че може да се случи това с нея. Мислех, че е взета за булка, а след като е обявена за издирване, от страх я крият“, разкри Севда.
След като минали близо 20 дни и от Александра нямало вест, Севда тръгнала за България. „Пътувах, когато ми се обади мой близък от Германия и ми каза, че е намерено мъртво момиче в „Ловен дом“ в Провадия. Казаха ми, че е с големи гърди и татуировки по ръцете, което ми даде основание да смятам, че не е моята щерка. Но след като отидох в моргата и я разпознах, изпаднах в шок. В шок съм и сега. На никого не пожелавам моята съдба“, допълни Севда.
Тя разкри, че искала да вземе при себе си в Германия Александра и третата й по-малка дъщеря, която е на 12 години. „Тъй като със съпруга ми сме разделени, обмислях да попълня пълномощно и да взема при себе си от Провадия другите си две дъщери. Само че не ми било писано“, каза още Севда.
В заключение тя изрази мнение каква присъда трябва да избере българският съд при подобни престъпления: „Щом няма смъртна присъда в България, при извършване на такова жестоко деяние убиецът трябва да получи единствено доживотен затвор без право на обжалване. Присъди от 20, 30 или 40 години затвор не вършат работа, защото през това време осъденият може да получи амнистия или присъдата му да бъде намалена, а като излезе на свобода, отново да е заплаха за обществото.

Ивалена, обвинена в съучастие
Не вярвах, че Красимир ще направи това

23 - Provadija3

Варненският окръжен съд определи постоянна мярка задържане под стража спрямо 18-годишната Ивалена, привлечена по обвинение за помагачество при извършване на грабеж и убийство на малолетната Александра от Провадия. Нейният приятел Красимир също е в ареста за постоянно.
„Аз не мислих, не вярвах, не знаех, че ще направи това нещо“, заяви Ивалена пред съда, като поиска да не бъде задържана. Тя е обвинена за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание над 10 години, заради което съдът прецени, че има реална опасност да се укрие, ако не бъде с мярка задържане по стража.
Въз основа на събраните до момента доказателства по делото, макар и в начален етап на разследването, може да се изведе обосновано предположение, че тя е съпричастна към деянието, за което е обвинена, смята съдът. От свидетелските показания и други доказателства е видно, че тя се е разпоредила със златните накити след убийството на Александра. Установени са следи от обувките на Ивалина на мястото на убийството.
Тя и Красимир са напуснали Провадия веднага след деянието, като безспорно е установено, че са продали златните накити на убитото момиче в заложни къщи във Варна и Провадия. Ивалена не пребивава на адреса, на който е регистрирана в село Ъглен, тъй като живее отскоро при приятеля си в Провадия. Заради липсата на постоянно местожителство в страната има вероятност тя да се укрие от разследващите органи, ако не бъде ограничено правото й на придвижване.