С дарение от сдружение „Търсете жената“: Сборник за освобождението на Варна влезе в училищата

Исторически сборник „Освобождението на Варна“, събрал информация за опълченците и поборниците от града и областта, дариха ден преди 3 март на варненските училища представителите на сдружение „Търсете жената“ и музей „Стара Варна“.
Председателят на сдружението вицеадмирал от запаса Петър Петров и проф. Анелия Клисарова заедно с хаджи Ламбрин Сотиров връчиха на учители от СОУ „Климент Охридски“ книгите. От Регионалния инспекторат по образование поеха ангажимент те да стигнат до всяко едно от училищата в града и областта. Автор на книгата е Стефан Ранов.
„Издирихме повече от 100 варненци – опълченци и възрожденци. За някои от тях има много малко информация, но се надяваме да я допълним. Всеки наследник може да се свърже с нас, на гърба на книгата има контакти. Основните ни източници бяха Националната библиотека, музеи, архиви и потомци“, обясни Ранов.
„В книгата има малко известни факти от историята – това е едно много дългогодишно изследване, една изключително ценна книга за града ни. С тази книга слагаме началото на една инициатива за поставянето на паметни плочи на местата, където хората, описани в книгата, са живели“, обясни хаджи Ламбрин Сотиров. Той благодари на членовете на сдружението „Търсете жената“, лично на Петър Петров и проф. Анелия Клисарова, че приели идеята от сърце и помогнали книгата да излезе от печат.
Тримата приеха благодарности от учителите на Варна, че ден преди националния празник 3 март получават като дар ценни книги.

Проф. Клисарова благодари на варненци за щедростта им

15 - Klisarova1

„Това издание е дело на всички варненци. Радвам се, че толкова много хора се включиха в дарителската акцията, бяха съпричастни и дариха средства“, коментира проф. Анелия Клисарова. Тя обяви, че акцията остава отворена, за да може да има и втори тираж на изданието. В момента са издадени 300 бройки, като по план ще бъдат подарени по 2 книги на всяко училище, всяка училищна библиотека и читалище. Тиражът е на стойност 3000 лв., допълни тя.
„Благодарим на всички варненци, че подкрепиха инициативата на сдружението.
Удовлетворени сме, че успяхме да съберем средствата за толкова кратко време“, коментира Петър Петров, председател на „Търсете жената“.

15 - Klisarova3
Той припомни, че дарителската акция беше обявена в края на декември миналата година и благодарение на варненци средствата за първите екземпляри на книгата бяха събрани навреме, за да излезе тя от печат ден преди националния празник 3 март.
В книгата читателите могат да намерят любопитни факти и цитати като този на руския генерал Дмитрий Анучин: „Колко ужасни резултати от това, че оставихме в ръцете на турците Шумен, Варна и Батуми. Варна вече се наложи да бъде купена на Конгреса с цената на Македония.“
„Освобождението на Варна и Варненския край е последният епизод на руско-турската война от 1877-1878 година. Той настъпва след сложна, напрегната и продължителна военно-дипломатическа борба. Това от своя страна изтъква първостепенната роля на тези места както по време на Освободителната война, така и за бъдещето на новосъздадената българска държава. В този смисъл освобождението на Варненския край от османско иго е събитие, което има не само местно, но и общонационално значение“, пише в сборника „Освобождението на Варна“ неговият съставител Стефан Ранов.