С голяма изложба: Живописната школа на Радко Мурзов чества 45 години

С голямо тържество школата по живопис с ръководител Радко Мурзов отбеляза 45-ия си рожден ден. Юбилейното тържество се проведе в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Гостите на празника видяха детските рисунки на вече утвърдени творци на българското изкуство, като Деян Веков, Мира Каланова, Галина Станева, Калина Атанасова, Ирена Димитрова, Веселина и Петя Тръпчеви, Ивелина Ганчева и др. Това са истински шедьоври на изобразителното изкуство, които притежават не само историографска, но и художествена стойност, коментират познавачите.
Школата по живопис е възникнала в недрата на Общинския детски комплекс (бивш Пионерски дом). През годините нейните възпитаници са получили 98 медала и повече от 400 дипломи и грамоти от международни и национални конкурси на детска рисунка. 75 художници с висше образование са направили първите си крачки в нея. Творбите им са радвали любителите на изобразителното изкуство в десетки страни по света: Индия, Япония, САЩ, Украйна, Русия, Куба, Унгария, Чехия, Аржентина, ЮАР, Полша, Германия, Македония, Китай, Турция, Сирия, Швеция, Монголия. С представителни изложби школата е гостувала по повод 24 май в Лондон, Маями, Санкт Петербург.

17 - Murzov1
С настоящата изложба се правят първи крачки по идея за постоянна експозиция на детското творчество във Варна. В архива на школата, събиран в течение на 45 години, има 1000 картини. 45 от тях, заедно с други 150 рисунки, ще бъдат дарени на ГХГ „Борис Георгиев“, за да станат основен фонд на бъдещия отдел за детско творчество.