С варненско участие: Музиканти от цял свят записват български песни в Лондон

Веселин Златков

Групата от Лондон The Turbans („Тюрбаните“) е една от сензациите на ъндърграунд сцената в космополитната столица на Великобритания. През нея постоянно преминават нови и различни изпълнители, пъстри личности от всички краища на света, обединени от голямата идея, че музиката е универсален език. Чрез нея хората могат да комуникират много по-лесно, да прескочат езиковите, културни и религиозни граници и да живеят съвместно в хармония и взаимно уважение. Групата изпълнява основно музика от Балканите, Турция и Ориента, но с  изключителна енергия и голямо майсторство, които карат публиката да танцува непрестанно и буквално да пощурява като на истински рок концерт.

15 - The Turbans 1
В репертоара на „Тюрбаните“, която вече е имала концерти по цял свят – от Ню Йорк до Хонг Конг, съществено място имат българските песни. Една от причините за това е Мирослав Морски, познат у нас повече като Мимо от групата „Джаго Зе“. Авторът на незабравими хитове като „Луди жаби“, „Грешка“, „Твоята усмивка“ и по-скорошната песен „Двама“, е основният глас на интернационалната формация от години.

15 - The Turbans 2
Наскоро The Turbans разпространиха в YouTube и в социалните мрежи видео с обръщение към феновете за тяхната подкрепа. Групата работи върху записите и издаването на първия си студиен албум. За да стане това възможно, е необходима сумата от 18 хил. паунда. Средствата се събират чрез платформата indiegogo.com с предварителна продажба на бъдещия албум, както и на различни специални пакети, включващи уникални подаръци за почитателите.
По повод на албума музикантите заявяват, че както логистично, така и артистично, записването му ще бъде голяма и сложна задача, защото идеята им е да дадат на аудиторията нов и уникален саунд.
„Вие сте причината да направим това, подкрепяхте ни във всяка стъпка от пътя и затова сте също толкова част от историята на групата, колкото и ние. Нямаше да съм тук без нашите фенове, семейства, приятели, колеги музиканти и артисти.
Искаме да се включите и да ни помогне да направим този албум. Приносът ви в кампанията ни ще и превръщането на  нашата музикална мечта в реалност и обедини някои от най-необикновените, талантливи и отдадени музикантите ведно, за да направим музиката, която  знаем, че ще заобичате“, казва групата в обръщението към почитателите си.
Всеки, който иска да помогне на „Тюрбаните“ за разпространяването на балканската, в това число и българската музика в Лондон, Великобритания и по цял свят, може да го направи на електронния адрес https://www.indiegogo.com/projects/the-turbans-first-studio-album#/