Със 100 хил. лeва и 10 човека на щат се подготвяме за Европейска младежка столица

 

Община Варна ще прехвърли 100 хил. лв. на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“, с които ще започне организирането на конкретните събития от програмата за 2017-а, когато морският град ще носи тази титла. Парите са заложени в местния бюджет за 2016-а, а ако от сдружението бъде направено обосновано предложение, допълнителни средства могат да бъдат отпуснати по-късно тази година при актуализацията на общинските финанси, каза Лилия Христова, шеф на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“.

15 - Stolica1
Сдружението „Варна – Европейска младежка столица“ ще започне работа с екип от 10 човека, назначени на трудови договори, и 20 доброволци, като надеждата е последните да нараснат в пъти, уточни Мирчо Христов, изпълнителен директор на структурата. Той подчерта, че освен изпълнението на 14-те направления в концепцията, с която Варна спечели титлата за 2017-а, ще се работи усилено и по подготовката на конкретни проекти за личностното и професионално развитие на младежите, както и за засилване на капацитета на младежките организации.
Във Варна в момента гостуват представители на Европейския младежки форум, който присъжда титлата на младежките столици. Целта на визитата е да се уточни мястото, на което ще бъде проведена генералната асамблея на организацията. Една от задачите, които има форумът, е и определянето на града, който ще е столица на младежите от Европа през 2019-а. Обявяването на победителя ще стане на специална галавечер.