Със сигнал до МОСВ: Христо Иванов: Удълбочаването на езерото обслужва само „Порт Доган“

Няма никакво съмнение, че Бойко Борисов най-малко трябва да слезе от политическата сцена и ГЕРБ да мине в опозиция и да бъде премахната от властта. Рискуваме обаче да махнем Бойко Борисов, за да остане Доган или Пеевски. Това заяви във Варна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той дойде във Варна, за да обяви, че политическата формация сезира МОСВ за трупането на потенциално токсични земни маси в подводното депо „Налбанка“ край защитената местност „Казашко“ във Варненското езеро. Депото е било затворено през 2009-а, но тази година пак е отворено, за да приеме изкопаното от дъното на езерото по проекта за удълбочаването на пристанището. При това обаче не е направена оценка на въздействието на околната среда.

Земните маси взети от дъното на езерото може да са токсични, но това няма как да се знае със сигурност, защото никой не ги е изследвал, обясни Иванов. Той добави, че предвиденото количество тиня, пръст и т.н., които ще бъдат изровени от дъното е 7-8 млн. куб. метра, а капацитетът на депото „Налбанка“ е 3 млн. куб. метра.

Съпредседателят на „Демократична България“ заяви категорично, че до момента удълбочавонето във Варненското езеро обслужва само „Порт Доган“ – пристанището на ТЕЦ-Варна, която е собственост на почетния председател на ДПС.

“Става дума за 350 млн. лева наши пари, които отново виждаме как със съдействието на българските институции отиват на ползу роду не, а на ползу Догану”, каза Христо Иванов на импровизирана пресконференция на брега на Варненското езеро.