Съдът оправда варненеца, който нареди чорапи в зала „Пленарна“

Евгения Иванова

„Не съм обидил местната власт, обидих чорапите, като сложих имената на политиците върху тях, и трябва да им се извиня“, заяви Масис Бояджян пред съдията и на излизане от съдебната зала.
На 2 февруари Варненският окръжен съд оправда варненеца, който бе обвинен в поругаването на символите на местната и държавната власт- а именно герба и българското знаме.
Припомняме, че Бояджян нареди използвани чорапи по столовете и на трибуната на зала „Пленарна“, където заседава Общински съвет – Варна.

3 - Masis 3
Недоволният активист налепи по чорапите и етикети с имeна на български политици на местно и национално ниво, след което снима и публикува кадри от така „разкрасената“ зала на съвета.
„Това е протест-изкуство, съчетано с ирония. По никакъв начин не съм обидил символите на държавността, защото чорапите нямаха допир с тях, а те попаднаха в кадър случайно. Аз съм защитник на обществения интерес и никога не бих си позволил да се отнеса с неуважение към българското знаме. Що се отнася до герба, той е поставен на пътя в центъра на Варна и всекидневно по него стъпват хиляди хора. Някой да е обвинен в хулиганство? Аз не съм обидил и наругал никого, не съм се държал непристойно в залата. Наредих чорапите, когато нямаше никого, след което си ги прибрах, и не  е имало никакви щети след мен. Исках просто да покажа недоволството си от управляващите ни политици, които само крадат“, каза Бояджян в залата пред съдията.

3 - Masis 1
Варненският районен съд обвини Масис Бояджян по чл. 1, ал. 2 за дребно хулиганство и го наказа с глоба от 100 лв. Масис обжалва глобата си пред втора инстанция. Предвид фактите, съдията на Варненския окръжен съд реши да оправдае Бояджян, защото действията му не отговарят на посочените в чл. 1, ал. 2 – а именно неприлична употреба на ругатни, обиди или други неприлични изрази, а е използвал своето обществено-конституционно право на протест.
Варненци се събраха пред Съдебната палата в защита на Масис. Те наредиха мръсни чорапи и бележки с надписи „Аз съм Масис“, Je suis Masis, „Долу мръсните ръце от Масис“ и др. в своя защита, след което последваха бурни аплодисменти от присъстващите на делото.
„Много ми е болно, че детето ми е обвинено в хулиганство, защото той е изключително честно момче, един от доброволците при разчистването на кв. „Аспарухово“ след наводнението. Ходил е да залесява склонове и е много отговорно дете. Няма акт на хулиганство за мен, не е поставил чорапите върху герба, целта е съвсем друга, а именно да покаже на нашите управници, че са продажници“, заяви Мариана Емандиева, майка на Масис Бояджян.

Масис Бояджян
За мръсни политици – мръсни чорапи

– Защо избра точно чорапи в протеста си?
– За да видят нашите политици колко струват.

– Чисти или мръсни бяха чорапите?
– Естествено, че мръсни. За мръсни политици – мръсни чорапи. И скъсани.

– Ти си на всеки протест и си активен гражданин в защитата на общественото мнение, това дело ще те спре ли за бъдещите протести?
– Не, протестите продължават, ще се борим за свободата си.

– Кой от протестите е лично твоя кауза?
– „Морската градина на Варна “ и „Безопасността по пътищата“. Искам в Морската ни градина да няма автомобили, въздухът да е чист и децата да се разхождат без опасност от инциденти, да спрем войната на пътя.

– Сега няма ли да внимаваш с идеите си при протестите?
– Не се притеснявам, не ме е страх, на следващото заседание, ако имам възможност, пак ще съм там, заяви Бояджян след делото.