Съдебната власт: Нужна е нова съдебна палата, която да реши проблемите

По инициатива на съдебните институции във Варна, Окръжен съд бе домакин на проведена работна среща по повод изграждане на нова съдебна палата – проблем, който от десетилетия не намира разрешение.
На дискусията присъстваха Ерна Якова – председател на Районен съд – Варна, Тинка Косева – председател на Административен съд – Варна, окръжният прокурор Владимир Чавдаров, който представляваше и Апелативна прокуратура – Варна, изпълняващият функциите на районен прокурор Красимир Конов, комисар Милен Грозев – директор на Областна дирекция „Охрана“ – Варна, и Юлиян Георгиев – председател на варненската Адвокатска колегия, Марин Маринов – председател на Окръжен съд – Варна.
Всички участниците в срещата споделиха общите проблеми, срещани от гражданите, магистратите и юристите, заради 5-те непригодни сгради и вредните условия, в които са принудени да работят институциите на съдебната власт в града. Окръжният прокурор Владимир Чавдаров беше категоричен, че съдебната власт трябва да се обедини и да поиска от местната и държавна власт изграждането на нова съдебна палата, която да събере под един покрив всички институции. По думите му, това е единственото адекватно и перспективно решение на съществуващите от години проблеми и би спестило време и пари както на гражданите, така и на институциите. Владимир Чавдаров посочи, че появилите се идеи за предоставяне на сградата на Транспортна болница на съдебната власт в града би решила частично проблемите на отделни институции, без да е ясно точно на кои, а в същото време ще бъдат похарчени не малко средства. „Доколко разбирам, има желание от страна на държавата след толкова години да бъде намерено решение. Ето защо е необходимо всички ние да кажем какво искаме, от какво имаме необходимост, за да се намери най-доброто, дългосрочно решение на проблемите, които са общи за всички“, посочи Чавдаров.


Председателят на Административен съд Тинка Косева каза, че макар за ръководената от нея институция проблемът да не е толкова остър, съществуват сериозни проблеми, поради което е крайно време изграждането на нова съдебна палата отново да бъде поставено на дневен ред. „Всяко друго решение би било палиативна мярка“, беше мнението на Косева.
Председателят на Окръжен съд Варна – Марин Маринов, подкрепи колегите си и подчерта, че с изграждането на обща нова сграда за съдебните институции не само ще бъде разрешен десетилетен проблем на правосъдието, но и ще бъдат спестени време, пари и усилия на гражданите и представителите на бизнеса, ползващи съдебно-административни услуги. „Съдебната власт във Варна ще може да подобри значително качеството на своята работа, ще се оптимизират в пъти разходите за поддръжка и охрана на сградите, както и ще бъдат спестени немалко пари на хората и държавния бюджет“, посочи Маринов.
Председателят на варненския Районен съд Ерна Якова сподели, че е имала възможност да посети доста съдебни сгради в страната и толкова сериозен проблем, какъвто съществува във Варна, няма никъде другаде. „Само сграда, проектирана за съдебна, палата може да реши всички наболели проблеми, които имаме“, категорична беше и Ерна Якова.
Председателят на Адвокатска колегия във Варна Юлиян Георгиев изрази становище, че в нито една институция на съдебната власт във Варна няма нормални условия за работа на адвокатите. „Нямаме стаи, където на спокойствие и с нужната сигурност да можем да разгледаме материалите по делата си, а реално ние сме най-голямата юридическа общност в града“, посочи той.
Такова беше и становището на и.ф. районен прокурор Красимир Конов, който предложи всяка институция да провери от каква площ има нужда и да се търси решение, което да задоволи не само сегашните потребности, а да бъде помислено и в перспектива.
Комисар Грозев от Областна дирекция „Охрана“ – Варна, сподели, че на ден се извършват между 10-20 конвоя само в града, като работата им е изключително затруднена, заради сериозния трафик във Варна, особено през лятото. Според него в момента е ангажиран всеки възможен ресурс, за да се осигури охраната на 5-те сгради, които обслужват.
В края на срещата участниците се обединиха около мнението, че решение съществува и отново трябва да бъдат проучени възможностите за проектиране и строеж върху терените, собственост на Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието. Единият вариант е до бул. „Д-р Пюскюлиев“, където преди повече от 10 години беше планирано да бъде построена съдебна палата, който проект вече е в историята. Това обаче не изключва възможността за ново проектиране на съдебна палата, с оглед актуалните изисквания на всички институции. Другият вариант е да се използва наличният незастроен държавен терен срещу Затвора Варна, който е с достатъчна площ, а същевременно е на удобно и комуникативно място. Магистратите взеха решение да сезират с исканията си Висшия съдебен съвет и органите на местната власт, като в края на март отново ще се съберат за втора среща за посочване на конкретни изисквания.